Irány ki a szabadba! Látványosnak ígérkezik a Perseida-csillaghullás

Szerző • 2015-08-12 • Hírek, Könnyű Irány ki a szabadba! Látványosnak ígérkezik a Perseida-csillaghullás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1213

Különösen látványosnak ígérkezik az idei Perseida-maximum, azaz a Perseidák nevű meteorraj szokásos augusztus 12-13-i csúcsaktivitása.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét, a Perseidák elnevezés innen eredeztethető. Maximuma általában augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, a naptárszámítástól függően.

A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el. Megfigyelésükre leginkább a nagy, nyitott térségek alkalmasak, ahol nem akadályozzák a látványt fák vagy magas épületek, és a lehető legkevesebb a mesterséges fény – írja az AFP.

A fényszennyezettséget mutató térképen jól látható, hogy kerületünkben viszonylag nagy a fényszennyezés, de azért akadnak olyan területek, ahol érdemes nézni a csillaghullást. Ilyen például az Almáskert környéke, amit a lightpollutionmap.info oldalán zölddel jelöltek.

persedia

A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, a rómaiak által halálra kínzott ókeresztény mártír után, akinek ünnepnapját augusztus 10-én tartja az egyház.

Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló derült idő esetén szerdán este 21 és 24 óra között várja a hullócsillagok szerelmeseit a különleges jelenség megfigyelésére.

A meteorok megfigyeléséhez nem szükséges semmilyen távcső. Aki úgy gondolja, hozzon magával polifoamot, hálózsákot, kerti széket, hogy kényelmesen szemlélhesse a meteorokat – olvasható az eseményt szervező Magyar Csillagászati Egyesület közleményében.

A teraszon Kereszturi Ákos a Pluto felfedezéséről, Tóth Imre Üstökösök és meteorrajok: Perseidák 2015 címmel tart előadást, majd a Nemzetközi Űrállomás átvonulása figyelhető meg. A kupolában 21 órától Szaturnusz, a gyűrűs bolygó címmel tartanak megfigyelést.

“Figyelem! Ha hullócsillagot látnak, kívánjanak nagyobb állami támogatást a csillagászatnak!” – buzdítanak a közleményben.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva