Iskolák, óvodák, közintézmények sora újul meg

Szerző • 2014-08-01 • Fejlesztések, Hírek Iskolák, óvodák, közintézmények sora újul meg bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2408

Felújul és megújul: A Városgazda munkatársai gőzerővel dolgoznak, hogy őszre megújulva, korszerűsítve várják a gyerekeket az oktatási intézmények, a rendelők betegeiket, vagy éppen a közlekedés legyen biztonságosabb.

Noha a nyár a vakáció, a szabadságok, a pihenés ideje, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának munkatársai gőzerővel dolgoznak, hogy őszre megújulva, korszerűsítve várják a gyerekeket az oktatási intézmények, a rendelők betegeiket, vagy éppen a közlekedés legyen biztonságosabb.

Az iskolák, óvodák és bölcsődék karbantartása, felújítása a Magasépítési osztály elsődleges nyári feladata. A munkálatokra előirányzott összeg az előző évekhez képest az évi 60 millió forintról nettó 171 millió forintra emelkedett. Vegyük sorra mely intézmények várják majd ősszel megszépülve, megújulva gyermekeinket.
– A legnagyobb volumenű beruházás a Kandó Téri Általános Iskola bővítése – avat be a részletekbe Lepsényi Tibor, a Városgazda Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának igazgatója. – Három új tantermet alakítunk ki, a hozzá tartozó vizesblokkal és tálaló konyhával.

2

Már megkezdődött a három tanteremből álló úgynevezett Módszertani Központ építése. A Városgazda készíti az épület építészeti, erősáramú és gyengeáramú részét, a kerítés hálózatot, a belső úthálózat térburkolatát, illetve elvégzi a kertészeti feladatokat.
– A Brassó Utcai Általános Iskola oktatási kapacitásának növelése érdekében a gondnoki lakásából tanteremet alakítunk ki – folytatja Lepsényi Tibor.

A Kastélydombi iskola gondnoki lakását politechnikai teremmé alakítják, továbbá három szertár közötti válaszfal eltávolításával újabb tanterem segíti majd az oktatást. Megtörténik a tornaterem bejáratának áthelyezése, illetve a folyosó átrendezése, a belső udvaron pedig tároló rész épül.
– Itt a kézilabda pályára terítünk új aszfaltszőnyeget – teszi hozzá Lepsényi igazgató.
Augusztus végéig zajlik az Eötvös Lóránd Általános Iskola 1500 négyzetméteres területének rendezése, parkosítása.
– Ez egy komoly, 16 millió forintos beruházás. Hasonlóan nagy munka, közel 10 milliós értékben a Bambi bölcsőde belső udvarának teljes újjáépítése – így a Városüzemeltetési Divízió vezetője.

284 feladat 150 millió értékben

Lássuk röviden, milyen egyéb munkák várnak a magasépítőkre. A Gloriett Általános és Sportiskola vizesblokkjának teljes felújítása, a külső nyílászárók javítása, a Gulner Gyula Általános Iskolában mozgáskorlátozottak számára bejárati rész kialakítása, az Eötvös Lóránd Általános Iskola rendezvénytermének felújítása, a Karinthy Frigyes Gimnázium három vizesblokkjának felújítása, a Kapocs Utcai Általános Iskola tanári parkolójának automata kapuval való felszerelése, a parkoló világításának kiépítése, a betonozott udvar felújítása, SOFI-ban pedig az esővízvezetők cseréje.

Ugyancsak a nyáron kerülnek sorra a rendes éves karbantartások: tantermek festése, lambériázása, parkettázása, kisebb vizes javítások, elektromos hálózatok felújítása, világítás korszerűsítések, intézményi ablakcserék, fűtésrendszerek felújítása , hidegburkolat cserék. 22 iskolában, 30 óvodában és 11 bölcsődében, összesen közel 284 feladatot végeznek el 149,7 millió forint értékben.

Munkák a föld alatt

A mélyépítő osztály is helytáll a nyáron. A Béke téri rendelő csatornahálózata folyamatosan eldugult a gyökérbenövések vagy éppen a nem megfelelő lejtés miatt, ezért át kellett építeni, majd’ a teljes rendszert, s új vízelvezető hálózat épült. A munkálatok során megszűntették a régi emésztőt, így a szennyvíz közvetlenül a közterületi csatornahálózatba ömlik.

Az ősszel kezdődő a szociális és egészségügyi intézményi karbantartás és felújítás közel 20 millió forintba kerül majd, illetve szeptember végére 45 szociális lakás felújítását kell elvégeznie a Városgazdának önkormányzati megrendelésre, mintegy 30 millió forintból.
A Thököly úton lévő rendelőben június első felében a hétvégén, sőt még éjszaka is dolgoztak, hogy mielőbb elvégezhessék az épület három szintjén a hideg és meleg víz, valamint a cirkulációs vezetékek cseréjét. Tervbe vették a tetőszigetelés javítását, és egyéb karbantartási feladatok elvégzését.

Fő a biztonság

Közelmúltban két kereszteződést sikerült biztonságosabbá tenni: a Szurmay – Nagybecskerek, illetve a Szurmay – Nagyszalonta utcák találkozásánál. Ezek mellett az úttest teljes mértékű szintemelésével minden irányból lassabb haladásra kényszerülnek az autósok. A Nyíregyháza utcában két további szintemeléses forgalomlassító építése, a Tövishát utcában pedig az óvoda részére egy újabb parkoló megépítése szerepel a nyári tervek között.
Javában zajlik a járdaprogram, amelynek során hét és fél kilométer szakasz újul meg.
Befejeződött a Nagyenyed utca. 4. alatti parkoló bővítése, így további négy férőhelyet és egy újabb szilárd burkolatos beállást tudnak biztosítani az ott lakók számára.

1

Közösségi kert, emlékpark, agóra

Új beruházásként önkormányzati megrendelésre elindult a Lakatos lakótelepen a Tér-köz pályázat keretében egy közösségi kert építése. A szakmailag összetett feladatban részt vesznek a divízió egyéb szakterületei, vagyis a mélyépítésen kívül a kertészet és játszótéri karbantartók.
– Három egység egyike a közösségi kert, amit már birtokba vehettek az ott élők – világosít fel Lepsényi Tibor. – E mellett a nyár végéig felépül a másik két egység: egy emlékpark és egy agóra.

bp18.hu, Ditzendy Attila

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva