Ismét szárnyalnak a Kolibrik

Szerző • 2014-10-06 • Egyéb Ismét szárnyalnak a Kolibrik bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2866

Fesztiválok sorát köszönthetjük ősszel a 18. kerületben. Szinte nincsen hét vagy hétvége, hogy ne legyen valami szórakoztató program az ott lakók örömére, és a Kolibrik táncprogramját is egyre többször láthatja a közönség. Róthné Major Klára táncmester, a táncegyesület vezetője évek óta nagy lelkesedéssel tanítja és neveli növendékeit, akik közül sokan komoly pályafutással büszkélkedhetnek.

Szerencsére egyre többször láthatóak a fesztiválok színpadjain…

Igen, már augusztus végén elkezdtük a fellépéseket az idősebbekkel, míg szeptembertől pedig az őszi fesztiválok veszik kezdetüket a kerületben. Nagyon örülünk, hiszen majdnem mindegyiken sikeresen felléptünk mostanában.

IMG_2564b

Ráadásul újabb és újabb dolgokkal bővül a repertoárjuk. Hogyan tudnak megújulni?

Mindig próbálok újat és újabbat tanulni, amit megtanítok a tanítványaimnak is. Követnünk kell az új trendeket, hiszen a zenék is folyamatosan változnak. Manapság egy 8. osztályos gyerek teljesen más, mint húsz éve volt, így nekünk pedagógusoknak is haladni kell a korral, és meg kell feleljünk a jelen kor elvárásainak. A tánc egy kicsit a divatról is szól, és persze vannak örök értékei, mint a balett, de pluszban mindig meg kell találnunk az utat a gyerekekhez.

Milyen új irányzatokkal foglalkozik még?

Utóbbi években megismerkedtem a Tissou-val (ejtsd: tisu), ami magyar nevén a légtánc, vagy függönytánc. Ez tulajdonképpen a tánc és a jóga ötvözete. A művész egy függönyön függeszkedve, különböző pózokat mutat be. Ezt viszont csak táncosoknak oktatom, hiszen nehezebb mozgásformáról beszélünk, mint általában. Ugyanakkor nagyon népszerű is a gyerekek körében. Ezért idén be is vezettem a repertoáromba és a Csontváry iskolában oktatom a tánc mellett.

IMG_2332

A balettal és az új irányzatokkal sok értéket ad a gyerekeknek. Érezhető rajtuk a változás?

Szerintem igen. A tánc a mozgáson kívül rengeteg értékes dologra megtanítja az embert. Ad egy magabiztosságot, egy jó tartást, és finomodik a szociális készség, hiszen foglalkozniuk, érintkezniük kell egymással a tanulóknak. Szeretem, hogy érezhető a tanítványaimon a pozitív változás. Örülök, hogy ezeket a tánc általi értékeket itt a Havanna Lakótelepen adhatom át a fiataloknak. Nagyon szeretem csinálni a szakmámat.

IMG_0980

A kolibrinél mindenki tanul balettet?

Igen, mert nálunk ez alap. De ne úgy képzeljük el, hogy príma balerinákat nevelünk, hanem ahogy az ének alapja a szolfézs, úgy a tánc alapja a balett. Alapszinten ezért el kell sajátítani ezt a csodálatos mozgásformát. Lehet, hogy nem balett koreográfiákat tanulunk, de a betanuláshoz a tréningen elő-elő vesszük.

Hány korosztállyal foglalkozik?

Van óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos és idősebb is. Vannak tanítványaim, akik folytatták idősebb korban is, és szerencsére elég szép sikereket is értek el.

IMG_0960

Említene párat közülük?

Például az egyik volt tanítványom, Stana Alexandra az Experidance táncosa, Heffler Andrea pedig tánctanár lett. Tóth Krisztina pedig kint van Németországban egy profi tánccsoportban, míg Szoboszlay Judit Bécsben táncolt, most pedig Németországban egy táncszínházban dolgozik. De említhetjük Bokrossy Barbarát is, aki pedig Markó Iván társulatának a tagja volt, illetve a Pécsi Balettnél táncoló profi táncost, Kolozsy Viktóriát. De jelenleg is van pár rendkívül tehetséges táncosom, akikből biztos, hogy profi lesz a jövőben. De ehhez persze akarat is kell, és nem elég csupán a tehetség.

Amennyiben kedvet kapott a tánchoz, a Csontváry Általános Iskolában minden kedden-szerdán-csütörtökön 16:30-tól 22:00 óráig látogathat el a Kolibri Társulat táncóráira.

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva