Itt a tavasz, de miért jön a hó is?

Szerző • 2015-03-03 • Hírek, Könnyű Itt a tavasz, de miért jön a hó is? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2328

Nos, a havazás egyelőre valószínűségi tartományban mozog, északi áramlással érkezik a hideg idő, amely csütörtök magasságában havat hozhat, de jön egy déli áramlás is, amely elűzheti északi rokonát. Így valószínű, hogy kerületünket is elkerülik a jégkristályok. Olvassa el a heti előrejelzést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint március első két napján még átmeneti melegedés várható, ezt követően azonban a valószínűbb forgatókönyv szerint északi áramlással hideg levegő áraszthatja el a Kárpát-medencét, sőt Európa nagy részét. Hazánk közelében erősebb ciklonok is kialakulhatnak, melynek csapadéka a várható hőmérsékleti viszonyok mellett akár nagyobb mennyiségű hó is lehet. Egyes modellfuttatásokban azonban elkerüli hazánkat a csapadék, sőt déli áramlással meleg levegő érkezhet fölénk.

ciklon_bent

Kedd

Kedden az ország nagy részén napos idő várható, északkeleten viszont néhol zápor is előfordulhat. A szél – a délnyugati területeket kivéve – többfelé erős, helyenként viharos lesz, majd délután fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 4 fok között, nappal plusz 7-11 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerda

Szerdán kezdetben fátyolfelhős, napos időre lehet számítani, majd délután délnyugat felől megvastagszik a felhőzet. Délutántól a déli és nyugati határvidéken és kissé beljebb szórványosan valószínű kisebb eső, zápor. Többfelé megélénkülhet a légmozgás. A minimum-hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3, a maximum-hőmérséklet plusz 7-11 fok között valószínű.

Csütörtök

Csütörtökön északon, északnyugaton lehet némi napsütés. A többi területen erősen felhős, borult idő várható, délen, délkeleten csapadék is valószínű. Többnyire eső várható, de főként a nap második felében helyenként havas eső, havazás is lehet. Többfelé megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon viharossá is fokozódhat a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet plusz 3-9 fok között alakul.

Péntek

Pénteken keleten szórványosan valószínű eső, havas eső, hó. A középső és nyugati országrészben helyenként alakul ki zápor, hózápor. Sokfelé erős széllökésekre is készülni kell. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 3 fok között valószínű. A nappali maximumok plusz 2-7 fok között alakulnak.

Szombat, vasárnap

Szombaton és vasárnap változóan felhős idő várható többórás napsütéssel, de ekkor is lehet még helyenként zápor, hózápor. Szombaton jellemzően a Nyugat-Dunántúlon, s néhol vasárnap is erős lesz a szél. A minimum-hőmérséklet szombaton mínusz 5 és 0, vasárnap mínusz 5 és plusz 1 fok között valószínű. Napközben mindkét nap plusz 3-8 fokig melegedhet a levegő.

(címlapkép: 1zoom.me)

OMSZ, MTI

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva