Itt van Amerika…

Szerző • 2014-08-11 • Egyéb, Hírek, Könnyű Itt van Amerika… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1945

Tudta, hogy a 18. kerületben már baseballozni is lehet? Ugyanis megérkezett Amerika legnépszerűbb s egyben nemzeti sportága, amelyről kevesen tudják, hogy nem csak kiváló mozgás, de izgalmas stratégiai csapatjáték is egyben.

A REDS Baseball Egyesület alapítói, Piros Szabolcs és Erdélyi Dániel már több mint 20 éve állnak kapcsolatban a Baseball sportággal. Több belföldi- és nemzetközi versenyeken is részt vettek, kiemelkedő eredményeket elérve. Az országosan egyre nagyobb teret hódító sporttal 2011-ben kezdtek utánpótlás szinten is foglalkozni, mivel egyre több gyerek érdeklődött az izgalmas újdonság iránt. Sőt, felépítettek egy „major” korosztályos (12 éves korig) gyerek csapatot, akikkel aztán rendszeresen foglalkoztak. 2012 nyarán aztán megalakult a REDS BASEBALL SE, amely a várakozásokkal szemben sokkal jobban szerepelt a bajnokságban, és halad előre a kitűzött úton.

r5

A „REDS” baseball sportegyesület célja és elképzelése, hogy olyan bázist alakítson ki, amely otthont biztosíthat a Magyar Nemzeti Válogatottnak és a hazai tornáknak, valamint a nemzetközi felnőtt- és gyermek baseball meccseknek is. Erre kiváló lehetőség adódik a Thököly úti sportpályán idén júliusban átadott új, nemzetközi színvonalú Baseball-pálya megnyitásával, ahol a jövőben még egy nézőtér kialakítására is sor kerül.

Az egyesület vezetője, Nagy Krisztina örömmel mesélt terveikről és természetesen a baseballról

r7

Hogy jött az egyesület ötlete?

Mivel a férjem a 90 évek elejétől kezdve baseballozott, így értelem szerűen volt felszerelése, amit négy évvel ezelőtt a két fiúnk megtalált a gardróbszekrényben. Egyből beleszerettek és a baseballt választották. Elkezdtünk kijárni Szentendrére, de mesze volt, és nem volt gyerekcsapatuk sem. Akkor találtuk ki, mi lenne ha csinálnánk egy csapatot. Mára pedig már van NB1, NB3 és gyerekcsapatunk is. Az NB3-mas csapatunk például a gyerekek szüleiből, illetve régi első osztályú játékosokból tevődik össze.

A 18. kerületben pedig csodás otthonra leltek…

Igen, idén július 5-én végre megnyitottuk a csapat a saját baseball pályáját. Már másnap meg is rendezhettük a Duna Kupát, ahol egy szlovák, illetve egy osztrák csapattal játszhatott a Magyar Nemzeti Válogatott. 2007-óta először rendezték hazánkban ezt az eseményt.

r6

Miért jó a baseball és kiknek ajánlaná?

Nagyszerű sportág, mert minden korosztály számára játszható, itt nincsen testi kontaktus. Mindenki megtalálhatja a testi adottságának, tehetségének és képességének megfelelő posztot a csapaton belül. Rendkívül sokat kell gondolkodni, ezért a napjainkban egyre inkább ellustult gyerekek számára kimondottan előnyös. Például volt a csapatunkban egy kislány, akinél nagyon sok mentális problémát állapítottak meg, ezért folyamatos kontrollra járt. Fél év baseballozás után iszonyatos fejlődést tapasztaltak, hiszen a sokrétű figyelmét játszva fejlesztette.

LGA_2267

A fiúk és lányok vegyesen vannak a csapatban?

Gyerekként abszolút együtt tudnak játszani, majd a lányok olyan 17 éves kor környékén a baseball egy külön szakágához, a softballhoz csatlakoznak. Ez annyiban különbözik, hogy más a dobástechnika és kisebb a pálya.

Sőt, ha jól tudom nyitott a nemzetközi porond is…

Igyekszünk elindulni nemzetközi kupákon, ezért már több gyerekünkre is felfigyeltek. Vannak, akik Németországban és Bécsben baseballoznak, vagy ösztöndíjjal tanulnak Amerikában. Örülünk, hogy a játékos megfigyelők el-elcsipegetik a tehetségeket külföldre.

r4

A baseballban hogyan próbálhatja ki magát valaki?

Bárki jöhet hozzánk! Mi azt szeretjük, ha valaki az első két edzést megnézi. Lássa milyen munka folyik, legyen tisztában azzal, hogy mire számíthat. Egy hónapig semmilyen kötelezettsége nincsen. Adunk felszerelést, lejárhat edzésekre, majd egy hónap után dönthet, hogy folytatja-e.

r2

Baseball szabályismertetés

A játékot 2 csapat játssza 9 játékossal. Egy játék 9 inning-ből áll, ahol a csapatok inningenként váltják egymást. Egy inningen belül az egyik csapat csak védekezik, a másik csapat csak támad. A védekező csapatnak a dobó játékosa dob az ütőnek. Van „jó” és van „rossz” labda. Ha a jó labdát az ütő játékos nem üti el, akkor ez neki egy hiba, amiből ha 3 összejön, akkor kiesik a játékból. Ha a rossz labdára rá se lenget az ütőjével, az viszont a dobó játékosnak egy hiba, de neki 4 lehetősége van a kiesésig. A lényeg, hogy az ütő és a dobó játékos úgy tudjon körbemenni a bázisokon, hogy közben nem esik ki. Ha elkapják a labdáját, mielőtt odaérne az egyik bázisra, akkor is kiesik.

Tipp: a baseball nem olyan bonyolult sportág, mint amilyennek hisszük. Egyetlen titka, élőben kell látni a meccset. Így arra bíztatunk mindenkit, menjen, és szurkoljon a 18. kerületi baseball csapatnak.

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva