Január 15-ig lehet kérelmezni a tankötelezettség halasztását

Szerző • 2021-01-04 • Hírek, Közélet Január 15-ig lehet kérelmezni a tankötelezettség halasztását bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva139

Január 15-ig lehet kérvényezni a tankötelezettségi kort idén betöltő gyermekek szüleinek, ha még egy évet óvodába szeretnék járati gyermekeiket. Mutatjuk, mit kell tenni!

Mi a teendő, ha gyermeke augusztus 31. napjáig betölti 6. életévét, – azaz tanköteles korú, de szülőként úgy gondolod, hogy szüksége van további egy nevelési évig óvodában maradnia?

Ezt a kérdéskört két részre lehet bontani:

1.
Ha a gyermek rendelkezik a pedagógiai szakszolgálat által kiadott sajátos nevelési igény (SNI), illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség (BTM) megállapításával és a szakvéleménye tartalmazza azt a javaslatot, hogy a gyermek maradjon további egy nevelési évig óvodai nevelésben, akkor nincs szükség a halasztási kérelem benyújtására.

Tehát automatikusan engedélyezik az óvodában töltött további egy nevelési évet.

2.
Ha viszont a gyermek nem rendelkezik a pedagógiai szakszolgálat által kiadott szakvéleménnyel, akkor ebben az esetben nagyon fontos információ, hogy kérelem benyújtására van szükség, ami a szülő feladata és kizárólag a következő időszakban adható be: 2020.01.01-2020.01.15

A kérelem beadásának folyamata:

Menjen a www.oktatas.hu weboldalra, ahol megtalálja a kérelemhez szükséges űrlapot. Ezt a kitöltött, és aláírt vonalkódos adatlapot, kétféleképpen nyújthatod be:
– ügyfélkapun keresztül elektronikus úton,
– postai úton, az alábbi címre elküldve: Oktatási Hivatal, Budapest 1982

A kitöltés során az alábbi adatok megadására lesz szükség:

– a kérelmező (szülő, gyám) adatai: név, születési adatok, kapcsolattartási adatok (postai cím, e-mail-cím, telefonszám)
– a gyermek személyes adatai: név, születési hely és idő, lakcím, oktatási azonosító szám (amelyet az óvodától tudsz megkérdezni)
– az óvoda adatai, amellyel a gyermek jogviszonyban áll: az óvoda OM azonosító száma, neve, címe (ezeket az adatok szintén az óvodától tudod megkérdezni)
– mi az az egyéni adottság, sajátos helyzet, ami a gyermek fejlődése, iskolai életre felkészülése szempontjából, indokolja, hogy további egy nevelési évig óvodában maradjon.

A szülő a kérelméhez bármilyen lényegesnek tartott dokumentumot lehet mellékelni, így akár elkérheti az óvodától a gyermek fejlődését nyomon követő nyomtatványt is.

Szüksége lesz egy nyilatkozatra arra nézve, hogy jogosult a kérelem benyújtására, ha a szülői felügyeleti jogot egyedül gyakorolja vagy – közös szülői felügyelet esetén – a másik szülő kifejezett hozzájárulásával kell eljárni.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva