Japán szamurájok lepik el a Madách teret októberben

Szerző • 2015-09-25 • Hírek, Művészet Japán szamurájok lepik el a Madách teret októberben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1624

Október 30-án mutatják be a Mese az igazságtételről avagy A hét szamuráj című előadást, ami a legendás Akira Kurosawa azonos című filmjének motívumai alapján készült. Az adaptáció elő-bemutatóját az Örkény István Színházban mutatták be május végén, ami nagy sikert aratott– ezt jól mutatja az is, hogy az októberi bemutatóra a jegyek nagyon gyorsan elfogytak.

Az előadás formai és gondolati kísérlet, amely a mese és a dokumentumszínház eszközeivel keres kapcsolódási pontot mítosz és valóság között. A hét szamuráj című film az 50-es évek első felében készült, amikor Japán a második világháború elvesztésének, és az amerikai megszállás sokkjától szenvedett. A film rendezője tudta, hogy ezekben a nehéz időkben összefogásra lenne szükség, de már nem hitt abban, hogy az ember képes felülkerekedni ezen a történelmi helyzeten.

japan_bent

Míg korábbi filmjeiben a hősök legyőzték a reménytelen körülményeket, addig a hét szamurájban már deus ex machinára van szükség, hogy helyreálljon a világ rendje.
A film azt a fő kérdést veti fel, hogy vajon lehet-e változtatni a csapások passzív megélését elfogadó japán mentalitáson.

Az előadásról további információt az Örkény Színház honlapján találhatnak.

Forrás: kulturpart.hu
Fotó: Gordon Eszter

(Címlakép: deviantart.com)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva