Járdaépítés teljes gőzzel

Szerző • 2017-07-20 • Fejlesztések, Hírek Járdaépítés teljes gőzzel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva646

Elégedettek a lakosok a Városgazda18 mélyépítőinek a munkájával. Évről évre egyre hosszabb szakaszokat újít fel a cég – idén 5 kilométerrel többet az előző évihez képest – olvasható a varosgazda18.hu oldalon.

Ha Budapest XVIII. kerületének a járdaszakaszait lefektetnénk egymás után, akkor egészen Déváig sétálhatnánk rajtuk. Az összesen 430 km hosszúságú járdaszakaszoknak a karbantartása, építése és felújítása hatalmas és folyamatos feladatot jelent a Városgazda18 Zrt.-nek, ráadásul a társaság évről évre próbálja túlszárnyalni korábbi teljesítményeit. 2016-ban mintegy 15 kilométernyi járdát sikerült a lakosság rendelkezésére bocsájtani, a 2017-es időszakban pedig már 20 kilométer a kitűzött cél.

Miként dől el, hogy hol járdáznak?

Varsányi Balázs, a Városgazda18 mélyépítési osztályvezetője elárulta, hogy a járdaépítő csapatok és gépeik folyamatosan dolgoznak. – Jelenleg két, 5-5 fős brigáddal, illetve két géppel dolgozunk a kerület járdáin. Az eddigi elkészült járdamennyiség alapján úgy látom, hogy teljesíteni tudjuk a terveket. Az ügyfélszolgálatunkra érkezett lakossági bejelentések, illetve az önkormányzati kérések alapján dől el, hogy éppen merre, milyen utcákban dolgozunk. Gépeink és eszközeink lehetővé teszik, hogy a téli időszakban se álljunk le a munkálatokkal – mondta az osztályvezető.

Örülnek a járdaépítőknek

A járdaépítési munkálatokra kilátogatva azt tapasztaltuk, hogy a lakosok több ok miatt is örömmel fogadják munkatársainkat. Mindamellett, hogy gyalogosan nem kell majd kerülgetniük a gödröket, a lakosok szerint az utcaképükön is sokat javít az új járda. Ermesz Károly például már 1958 óta lakik ugyanabban a házban, de mint mondja, a 70-es években nyúltak utoljára a házuk előtt lévő járdához. – Nagyon örülök, hogy végre nem a gaz nő majd a házam előtt a gödrökből, hanem szép járdánk lesz. Profin dolgoznak ezek az emberek, és külön köszönjük, hogy az autóbehajtó részeknél is gondosan eldolgoztak mindent. Már most látszik, hogy szép lesz az utcánk, ha majd mindennel elkészülnek – véli Károly.

Miből készül a járda?

A járda felső része főként tört aszfaltból és betontörmelékből készül – így a leggazdaságosabb. Ezt összemelegítve dolgozzák el a felületeken. Magát az aszfaltot általában zúzott kőből, bitumenből és mészkő lisztből gyártják. A járdák alatt sóderrel, zúzott kővel alapoznak.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva