Játék és helytörténet az adventi börzén

Szerző • 2018-11-28 • Hírek, Közélet Játék és helytörténet az adventi börzén bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva633

Hetedik alkalommal rendezte meg adventi börzéjét a Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság. A november 24-i vidám délelőttnek a Pestszentimrei Közösségi Ház adott otthont. A délelőtt folyamán kézműves foglalkozásokon lehetett részt venni, volt színházi előadás gyerekeknek és számos érdekes gyűjtemény kiállítása is gazdagította a programot.

A látogatókat, akik megtöltötték a közösségi ház színháztermét, Lévai István Zoltán alpolgármester köszöntötte, aki külön felhívta a figyelmet egy helytörténeti érdekességnek számító makett párra, ami a pestszentimrei református templomról készült. Seres Dávid Zsigmond elkészítette ugyanis a templomnak a felépítése utáni, 1967-es, illetve a jelenlegi állapotát megörökítő egy a százas léptékarányú makettjét is.

Pándy Tamás, a Széky Társaság elnöke elmondta, hogy a börze célja, hogy mind a gyerekeknek, mind pedig a szüleinknek élményt nyújtson.

A kezdetektől együttműködünk pestszentimre óvodáival, akik minden évben kézműves foglalkozást szerveznek a gyerekeknek. Amíg a kicsik az apró karácsonyi ajándékok, asztali díszek, karácsonyfadíszek elkészítésével foglalkoznak, addig a szülők is megtalálják a szórakozást a helyi gyűjtők asztalainál.

Bár minden évben számos újdonság is akad, vannak visszatérő kiállítók is. A bogárhátú Volkswagen autók méretarányos modelljeinek gyűjteményétől egészen a különböző csomagolású kávézói cukorkák kiállításáig volt látnivaló.
A kitűnő hangulatot fokozta Metzger Pál hangszerkészítő népművész, aki a kiállított hangszereit szívesen mutatta, és szólaltatta meg. Nadrai Éva különböző készségfejlesztő játékokat hozott, és a nyugdíjas óvónő vezetésével a gyerekek tesztelhették logikai képességeiket és kézügyességüket.

A programot a Majorka színház előadása zárta. A világ különböző országainak karácsonyi meséit megelevenítő játékban a gyerekek is részt vehettek szereplőként.

Első alkalommal rendeztük meg a börzét a PIK-ben, és remélem, hogy ez a kapcsolat még sokáig megmarad. Jövőre lesz 30 éves a Széky Társaság és ezt szeretnénk minél több eseménnyel emlékezetessé tenni – mondta Pándy Tamás. – A gyereknappal kezdünk, amit a hagyományos programokon túl egy kicsit interaktívabbá akarunk tenni. A gyerekek a nap folyamán különböző feladatokat kapnak, amit egy menetlevél igazol, és ajándékokat lehet majd vele gyűjteni. Szeptember utolsó szombatján érkezik a nosztalgiavonat Pestszentimrére és tervezzük, hogy egy koszorúzással emlékezünk meg Krepuska Géza halálának hetvenedik évfordulójáról.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva