Játék és kultúra az ősfás parkban

Szerző • 2018-10-17 • Hírek, Közélet Játék és kultúra az ősfás parkban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva385

Kedvezett az időjárás az október 13–14-i hétvégén a családoknak ahhoz, hogy kilátogassanak a Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata által szervezett idei utolsó nagy kerületi közösségi eseményre, a II. Szüreti Fesztiválra. Ennek jegyében a két nap alatt a felhőtlen kikapcsolódás érdekében rengeteg éredeklődő kereste fel a kerületi Kossuth teret.

Számos fellépő izgalmas programjával invitálta a szervező önkormányzat ezen a hétvégén Pestszentlőrinc és Pestszentimre lakosait a II. Szüreti Fesztiváljára a Kossuth térre. A színpadon látható és hallható fellépők mellett ezúttal is dús gasztronómiai élmények, neves borászatok és pálinkaházak, valamint sörházak bő kínálata fogadta a közönséget.

A kerületben idén megtartott fesztiválokhoz hasonlóan most sem lehetett panasz a programkínálatra, amely a fiataloktól az idősekig, a könnyedebb műfajoktól az elmélyültebbekig mindenkinek kínált valami érdekeset. Miközben a színpadon egymást váltották az előadók, a Kossuth tér sétányain megközelíthető különböző pontokon más és más játékkal és kulturális eseménnyel találkozhattak a fesztiválra kilátogatók.

Szőlőprés és borok

Az érdeklődők kipróbálhatták a szürethez és a borkészítéshez hozzá tartozó szőlőpréselést, a gyerekeket pedig az ugrálóváron túl kisvasút, a Pesterzsébeti Lovasiskola pónilovai és egyéb játéklehetőségek várták. A felnőttek a rendőrség és a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat tevékenységével is megismerkedhettek.

Egy szüreti fesztivál alapja természetesen a finom borok kínálata, ám azok sem maradtak szomjan, akik a sört kedvelik, ők a kézműves sörök közül válogathattak. Mindezt perecek, édességek, lepények, kürtőskalácsok, valamint sonkák, kolbászok és hurkák kínálata tetézte.

A szervezők igyekeztek elnyerni a kerületi közönség tetszését a meghívott előadók kiválasztásakor. Ennek megfelelően a már megszokott és közkedvelt helyi fellépők mellett széles körben ismert előadókat is meghívtak. Ennek jegyében a szombat esti műsorban először Szűcs Judit műsorát láthatta a közönség, majd Keresztes Ildikó koncertjén érezhették magukat jól a kerületiek. A vasárnap este inkább a fiataloké volt, amikor is a különböző zenei és tánccsoportok mellett a Children of Distance koncertje volt a fő program.

Bortermelő hagyományok

A szombati fesztiváli események legtöbb érdeklődőt vonzó műsorszámát kétségtelenül Szűcs Judit és Keresztes Ildikó adta. A két előadó fellépése között a fesztivál ötletgazdája, Galgóczy Zoltán köszöntötte a közönséget. Az alpolgármester lapunknak is elmondta, hogy a kerületnek vannak szőlő- és bortermelő hagyományai Krepuska Géza szőlőnemesítő és szőlőtermelő, orvos és egyetemi professzor révén, aki országos hírű szőlészetet hozott itt létre, s akinek a mai Gilice tér mellett is voltak szőlői. A sörfesztivál sikerét követően ezért adta magát, hogy a szőlőtermelő hagyományokkal rendelkező kerület szüreti fesztivált is rendezzen. Miután a tavalyi esemény jól sikerült, nem volt kérdés, hogy újra lesz, hiszen az ehhez hasonló fesztiváloknak nem csupán a minőségi borfogyasztás népszerűsítése a célja, hanem a közösség erősítése is.

Ezek a gasztrokulturális rendezvények hozzájárulnak ahhoz, hogy kerületünk még élhetőbb és szerethetőbb legyen.Bár ezen a hétvégén a szombat is munkanap volt, már délben is sokan felkeresték a fesztivál helyszínét. Az első programok egyikeként a kutyabemutató a négylábúak erejét és védelmi felkészültségét volt hivatott megmutatni, míg a kutyaszépségverseny több kategóriában a küllemüket.

Bokréta és Kenderkóc

A fesztivál hangulatát a néptáncosok alapozták meg, akik a műsorukat követően rögtönzött táncház keretében ténylegesen megmozgatták a zene ritmusára a lábuk mozgatásával addig csak helyben válaszoló közönséget. Szarvas Attila alpolgármester iskolaigazgató-helyettesként is érintett volt a táncosok fellépésével kapcsolatban, hiszen – mint elmondta – a két téblábos csoport magját a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola diákjai adták, akik a hozzájuk más iskolákból csatlakozó gyerekekhez hasonlóan a Tébláb együtteseinek ígéretes utánpótlását jelentik.

A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójától, Gorácz Józseftől megtudtuk: a Bokréta csoport nagyobbjai Bököny faluból származó táncokat adtak elő, s ezt a koreográfiát egy Kecskeméten megrendezendő versenyre is elviszik. A Kenderkóc csoporthoz tartozó kisebbek rábaközi táncot mutattak be népi játékkal, őket pedig újra a nagyobbak követtek erdélyi ritmusokkal és tánccal.

Költészet és utcai tárlat

A kétnapos eseménysorozat további részében többek között bohóc is szórakoztatta a gyerekeket, valamint vetélkedőn vehettek részt a kisebbek és a nagyobbak egyaránt. Felléptek a Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola és a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, a PixieDance Tánciskola növendékei és a Mint a pinty nevű gyermekzenekar.

A színpadon pergő programokon túl további kulturális csemegékkel is találkozhatott a figyelmes érdeklődő a szüreti fesztiválon. Az egyik ilyen a Kossuth tér sarkán található Pavilongalériában Szécsi Margit emlékkiállítása volt, ahonnan a rövid feladatlapot jól kitöltők a költőnő egyik verseskötetével gazdagabban távozhattak. A másik érdekesség az Üllői út vonalában, az első világháborús emlékmű előtt felállított utcai tárlat volt a kerületeket összekötő Üllői út történetéről (lásd a keretes írásunkat).

Szabadtéri tárlat az Üllői út mentén

A Kossuth tér Üllői úti vonalában utcai tárlatként kiállított tablóknak történetük van. Az Üllői út által érintett három kerület, Ferencváros, Kispest és Pestszentlőrinc-Pestszentimre helytörténeti gyűjteményei, illetve múzeumai elsőként – májusban – a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény Ráday utcai épületében rendeztek a tablókból közös tárlatot.

Az Üllői út, ami összeköt című kiállítást akkor a három kerület polgármestere nyitotta meg. Ughy Attila a köszöntőjében elmondta, hogy legendás utak a világon mindenhol voltak és lesznek. Olyan utak, amelyek mellett nem lehet elmenni anélkül, hogy ne emlékeztetnének az irodalom és a művészetek értékes alkotásaira, alkotóira.

Nekünk is van egy 16 kilométer hosszú legendás utunk, az Üllői út, amely nélkül nem képzelhető el sem Kispest, sem Pestszentlőrinc és természetesen Ferencváros sem. Az Üllői út a főváros leghosszabb sugárútja, amely verőér, szimbóluma a városi élet burjánzásának, fellendülésének – hangsúlyozta akkor a polgármester.

A kiállítás megnyitóján az is elhangzott, hogy már a középkorban is ez a sugárút kötötte össze a Pesttől délkeletre elhelyezkedő településeket. A város egyik legfontosabb útvonala a belső területekről a szentlőrinci, majd a vecsési vámot elhagyva Szolnok, tágabb értelemben pedig az Alföld felé vezetett, ezért kezdetben szolnoki országútként is emlegették.

Budapestet, Kispestet és Pestszentlőrincet 1900-tól köti össze az Üllői úti villamosvonal, vágányai azóta is a páros oldal mellett haladnak a két utóbbi településen. A hatvanas évek végére az Üllői út lényegében telítődött, s a helyzet megoldása érdekében a hetvenes évek elején kezdődött meg a metró építése. A kiállítás tablói a főbb csomópontok alapján felosztva mutatják be az Üllői utat, amelynek pestszentlőrinci szakaszáról is láthatók érdekességek.

A Kossuth téri tablókiállítás október végén a polgármesteri hivatal Üllői úti épületének I. emeletére költözik, ahol az ügyfélszolgálatra érkezők is megtekinthetik az év végéig.

bp18.hu, Bodzay Zoltán

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva