Jazz a szívnek, lélekből… Interjú Berki Tamással

Szerző • 2014-07-14 • Hírek, Könnyű, Kultúra, Művészet, Pályázat, Programok, Szórakozás Jazz a szívnek, lélekből… Interjú Berki Tamással bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1386

Berki Tamás jazzénekes a 18. kerület kulturális életének lelkes és aktív résztvevője, aki időről időre a kortárs hazai dzsesszpaletta különösen izgalmas egyéniségeit vonultatja fel a Fehéren Feketén galériában, népszerűsítve ezzel szeretett műfaját.

A számos rangos kiállításnak otthont adó kicsiny, külvárosi galéria havonta egy alkalommal olyan „hangversenyteremmé” alakul át, ahol rangos zenészek adnak felejthetetlen koncerteket. A Jazz18 sorozatában Berki Tamás bemutatja a kortárs hazai dzsesszpaletta néhány különösen izgalmas egyéniségét. Az énekes a saját pályafutását gyerekkori szívbetegségének köszönheti. És bár mára számos hazai és külföldi elismerést tudhat magáénak, bizony volt olyan korszak életében,  amikor művei tiltólistán szerepeltek idehaza. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen oktató szakember így vallott munkásságáról.

10373031_10203232975099469_876245644958212718_o

Hogyan ismerkedett meg a zenével?

Gyerekkoromban szívizom gyulladásom volt és ezért ágyhoz voltam kötve. Míg a társaim fociztak, addig én otthon feküdtem. Szüleim kérdezték, hogy mi a vágyam, hogyan segíthetnek a szívemnek, lelkemnek. Én pedig válaszoltam; úgy szeretnék egy gitárt!

Mi adta a végső löketet a zene irányába?

Osztálytársaimmal a Balatonon nyaraltunk és én gitározgattam. Éhesek voltunk, ezért neki kellett állni krumplit pucolni. Letettem a gitárt és felálltam, hogy a késért nyúljak, de ekkor a többiek rám parancsoltak… „NEM! TE ÉNEKELSZ!!!” Úgy érzem itt döntő elismerést nyert a tehetségem, így belevágtam a zenélésbe.

1493141_535129159938776_4893935301665767633_n

Honnan jött a „Gerilla” név?

Bob Dylan és a külföldi zenekarok stílusára kezdtünk el Beat zenét játszani – politikai témájú dalszöveggel. Aztán meghívtak minket egy rendezvényre zenélni és ott láttuk, hogy fellép egy számunkra ismeretlen Gerilla együttes is. Meglepődtünk, hogy nem leszünk egyedül, de végül kiderült, hogy mi kaptuk ezt a nevet. Így ránk ragadt.

Éveken keresztül nem lehetett rádióban hallani, pedig aktívan zenélt. Mi történt?

Elkezdtünk belpolitikai témájú zenéket írni és ezt nagyon rossz néven vették az akkori pártmozgalmi vezetők. Listára kerültünk, és 25 évig nem lehetett hallani felőlünk.

1016685_683606458323072_849308082_n

Hol érkezett el a fordulópont?

Egyszer bementem egy kazettával a hanglemezgyártóhoz,  de a fent említett okok miatt a fiókban landolt. Egy évre rá viszont Wilpert Imre felhívott, hogy megnyertem egy pályázatot, mert beadta a kazettámat. A Presserék vezette nagy létszámú zsűri  pedig választott nyertesnek. Így 38 évesen elkészíthettem az önálló lemezemet. Elkezdtek nemzetközi szinten is jegyezni a legjobb európai jazz énekesek listáján.

Mely elismerésére a legbüszkébb?

A legfontosabb számomra a Szabó Gábor szakmai díj odaítélése volt, amit a Magyar Jazz Szövetség életmű díjként adományozott nekem 2004-ben. Van Artistjus díjam, a munkásságomért és oktatói tevékenységemért pedig megkaptam a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, Illetve számos külföldi címmel is kitüntettek.

4287_0

Hogyan jött az ötlet a Jazz18 ötlete?

Gyakran sétálok, kerékpározok a kerületben. Nekem nagyon tetszik. Egyik bringázásom alkalmával  találtam meg a Fehéren Feketén Galerie-t. A tulajjal, Nádasdi Misi mesterszobrásszal egyből megtaláltuk a közös hangot, majd felvetődött, csináljunk jazz esteket. Szereztünk önkormányzati támogatást, művészeket, és összehoztuk azt a Jazz klubot, ahol több híres művész, köztük Tommy Vig is fellépett már. Legközelebb az ősszel folytatódnak majd a klubestek.

4289_0

Mi fogta meg a 18. kerületben?

Szeretek itt élni, és ez a Misi-féle pezsgés is feldobja az életemet. Jó érzés, hogy közvetlenek az emberek, rendre megállítanak érdeklődni felőlem, a fellépéseimről. Tetszik, hogy mind a kerületi vezetés, mind a lakók részéről komoly érdeklődés van a kultúra iránt, és nyitottak az új dolgokra. Az otthonom kertje nagyon megnyugtató számomra. Imádok kint kávézni, a madarakat nézni a fákon… itt 18-ban úgy igazán otthon érzem magam!

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva