Jó úton járnak a fiatalok

Szerző • 2014-08-23 • Hírek, Közélet Jó úton járnak a fiatalok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1212

Kertészkedés és idősgondozás. A diákoknak három év alatt 50 órás közösségi szolgálatot kell teljesíteniük az érettségi előfeltételeként.

A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány évente több ezer fiatalt mozgósítva szervez változatos iskolai és szabadidős programokat a kerületben. Az alapítvány a szociális tevékenységen túl az oktatáshoz kapcsolódó gyakorlati feladatokat is ellát, ezzel is hozzájárulva a diákok továbbtanulási lehetőségeihez. Az elmúlt tanév során több középiskolával kötöttek együttműködési megállapodást, aminek alapján a diákok az alapítvány által szervezett programokkal is teljesíthetik az érettségihez szükséges 50 órás közösségi szolgálatot.

Szigorított feltételek

A közösségi szolgálatot minden diáknak teljesítenie kell, aki 2016. január 1-je után érettségizik, ez ugyanis a vizsga előfeltétele lesz. Az önkéntes szolgálat célja az, hogy a fiataloknak, a hétköznapjaikba építve, folyamatosan hasznos elfoglaltságot jelentsen ez a feladat. Ez bármilyen társadalmilag hasznos, illetve egy adott közösség javát szolgáló tevékenység lehet, például egészségügyi, környezetvédelmi, szociális vagy sporttal kapcsolatos. A szolgálatot az iskolában vagy olyan szervezetnél lehet végezni, amely megfelel a jogszabályban foglalt feltételeknek.

 – Segítséget nyújtunk a kerületi diákoknak az érettségi vizsgához szükséges 50 órás közösségi szolgálat teljesítéséhez. Ezt az önkéntes munkát a középiskolás tanulóknak három év alatt, a 9–11. évfolyam során kell elvégezniük – mondta Diráné Huszár Gertrúd, a közalapítvány kuratóriumának titkára. – A program során növényeket ültetnek, fásítanak, és különféle kertészeti munkákat végeznek a gyerekek a kerületben. Részt vesznek közintézmények udvarának parkosításában és játszóterek takarításában is.

1

Szolgálat a lakóközösségért

Az alapítvány kiemelt feladatának tekinti, hogy a fiataloknak, kisgyermekeknek, családoknak szervezett programokon kívül a kerületi szépkorúaknak is tartalmas programokat, illetve hasznos szolgáltatásokat nyújtson. Ezért a Borostyán Szociális Szolgálattal összefogva augusztusban egy olyan programsorozatot indítottak, amelynek során a diákok a kötelező közösségi szolgálat keretében időseknek nyújthatnak segítséget a ház körül.

A Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanulói legutóbb kerti munkákat végeztek idős emberek kertjében, és a lakásaik takarításában is szívesen segédkezetek. Az idősek örömmel fogadták a fiatalokat, és hálásak voltak a segítségéért, hiszen ezeket a feladatokat ők már nem képesek egyedül teljesíteni. Diráné Huszár Gertrúd azt is elmondta, hogy az alapítvány és a gondozási központ a jövőben is azon dolgozik majd, hogy folyamatos segítséget kapjanak a rászorulók.

bp18.hu, Csernai Mariann

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva