Jobb a lángja, mint a füstje

Szerző • 2014-11-15 • Egészség, Hírek, Közbiztonság Jobb a lángja, mint a füstje bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva931

Hetek óta tart a fűtésszezon. A kéménytűz, a füst- és szén-monoxid-mérgezés még napjainkban is nagy veszélyt jelent, ha nem vagyunk elég óvatosak. Íme, néhány jó tanács.

A központi és a távfűtés korában azt gondolnánk, hogy a helytelen tüzelés okozta problémák már nem mindennaposak az életünkben. Pedig nagyon is azok, elsősorban azért, mert – hol kényszerből, hol takarékossági okokból – ma is sokan választják a hagyományos fűtési formákat. Nem árt tehát óvatosnak lenni. Budapesten tavaly október óta 131 szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esethez kellett kivonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak. Ebben az időszakban hatvanhárman szenvedtek szén-monoxid-mérgezést. Idén csak szeptember 1. és október 6. között tizenöt alkalommal riasztották az egységeket. Szerencsére azonban egyre többen akadnak, akik figyelmet fordítanak a megelőzésre: a katasztrófavédelem szakembereinek tapasztalatai szerint már sok helyen felszereltek szén-monoxid-érzékelőket, s a riasztóeszközök több mint ötven esetben mentették meg a lakásban tartózkodók életét.
Miről ismerjük fel?

Az egyik leggyakoribb háztartási baleset a szén-monoxid-mérgezés, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú vagy helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okoz. A szén-monoxid a szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz, amely – ha valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül – megmérgezi az ott tartózkodókat.

Fontos tanácsok
– Rendszeresen ellenőriztesse a kéményeket, kazánokat, kályhákat, ezeket szakemberrel szereltesse be és vizsgáltassa felül! – Szerezzen be szén-monoxid-érzékelő jelzőkészüléket, amely figyelmezteti a mérgezés veszélyére! – Ügyeljen arra, hogy a szellőzőnyílások mindig szabadon maradjanak! Rendszeresen szellőztesse azokat a helyiségeket, ahol tüzelő-, illetve fűtőberendezés van!

A gáz belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol 250-szer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt. Ha valaki fejfájásnak, szédülésnek, émelygésnek, a látás- és hallásképesség csökkenésének a tüneteit észleli, szén-monoxid-mérgezésre lehet gyanakodni. Ilyenkor a tüzelőkészüléket azonnal el kell zárni, és ki kell szellőztetni a lakást. Tiszta levegőn a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele egy óra alatt távozik. Vagyis ha a mérgezést szenvedő ember elhagyja a szén-monoxiddal telített helyiséget, enyhülnek a tünetei.
Hogyan előzhetjük meg?

A legfontosabb az, hogy minden fűtési szezon előtt ellenőriztessük a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények műszaki állapotát – ezzel máris fontos lépést teszünk a biztonságunk érdekében. Az ellenőrzést szakemberre kell bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatók, rendszeresen szellőztessük, megakadályozva a mérgező gázok felhalmozódását. A szellőzőnyílásokat semmilyen esetben sem szabad eltömni, elzárni, és szabad keresztmetszetüket időszakonként ellenőrizni is kell.

bp18.hu, K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva