Jönnek az új 3-as metrók!

Szerző • 2018-06-06 • Hírek, Közlekedés Jönnek az új 3-as metrók! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva507

A 3-as metró szerelvényeinek felújítása “alapvetően és meghatározóan” sikernek könyvelhető el, az utolsó, harminchetedik korszerűsített szerelvény hétfőn érkezett meg Budapestre és várhatóan jövő kedden áll forgalomba – mondta Tarlós István főpolgármester szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.

“A szerelvények felújítása befejeződött” – jelentette ki a főpolgármester, emlékeztetve arra, hogy április elejétől már csak felújított szerelvények szállítják az utasokat a 3-as metróvonal üzemelő szakaszain.
Közölte, a kimutatások szerint a forgalomba állított szerelvényeknek lényegesen jobb a hibastatisztikájuk, mint a 2-es és a 4-es metróvonalon közlekedőknek.

Tarlós István a felújítás kronológiáját ismertetve felidézte: a BKV 2014 novemberében tette közzé felhívását a 3-as metró járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújítására. A megrendelő az orosz Metrovagonmas ajánlatát fogadta el, azt a legelőnyösebbnek minősítve. A 2015 augusztusában aláírt szerződés értéke 219,2 millió euró. Az első prototípus 2016. május végén érkezett Budapestre, 2017 januárjában kapták meg a kocsik a típusengedélyt és márciusban állt forgalomba az első felújított szerelvény.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy jelenleg is folyamatban vannak a kötbértárgyalások. “A BKV a városvezetés támogatásával egyetlen fillér kötbérről sem óhajt lemondani” – fogalmazott.

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója kérdésre válaszolva azt közölte: az orosz fél ajánlata megközelíti az egymilliárd forintot, ezt azonban egyelőre nem fogadták el.

Tarlós Istvánt kérdezték a római-parti védműről is. A főpolgármester elmondta, hogy a védmű nyomvonala ügyében összehívott szakmai testület elkészítette javaslatát, azt kedden meg is kapta, és az ügyben összehívott egy egyeztetést. Várhatóan a Fővárosi Közgyűlés június 13-án rendkívüli ülésen tárgyal majd a szakmai javaslatról.

MTI
Fotó MTI/ Máthé Zoltán

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva