Jövőre a labor felújítása következhet

Szerző • 2018-05-23 • Egészség, Fejlesztések, Hírek Jövőre a labor felújítása következhet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2096

Ünnepélyes keretek között adták át május 18-án a Zsebők Zoltán Szakrendelő felújított röntgenosztályát és az új röntgendiagnosztikai berendezéseket, amelyekkel az intézmény modern környezetben minőségi betegellátást tud nyújtani.

A lőrinci szakrendelő átfogó röntgendigitalizációs beruházásának keretében a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. a kerületi önkormányzat támogatásával egy direkt digitális röntgenfelvételező berendezést, egy digitális mammográfkészüléket és egy teleröntgennel kiegészített digitális panorámaröntgent tudott vásárolni. A korszerű berendezések fogadására felújították a IV. emeletet, ami 29 millió forintba került. Az összesen 152 millió forintos beruházáshoz az önkormányzat 112,4 millió forinttal járult hozzá.

Folyamatos megújulás

Ughy Attila az ünnepélyes átadón elmondta: nem szokványos módja az ilyen típusú intézmények működtetésének az, hogy az önkormányzat a többségi tulajdonos, de a gyakorlat igazolta, hogy van ebben az üzemeltetési formában lehetőség. Mint a beruházás mutatja, a rendelő fejlesztéséről is képes gondoskodni az önkormányzat, mert a jelenlegi nem is az első, hiszen nem olyan régen egy korszerű gasztroenterológiai fektetőt és vizsgálót adtak át, két éve pedig a szájsebészet újult meg.

Ez azt mutatja, hogy időről időre az önkormányzat néhány száz millió forintos támogatásával, illetve a szakrendelő saját forrásainak felhasználásával sikerül egy-egy újabb rendelőrészt felújítani. Ilyenkor nemcsak szépészeti beavatkozásokat végzünk, nemcsak arról van szó, hogy befestjük a falakat, vagy kicseréljük a linóleumot és a nyílászárókat, hanem új diagnosztikai eszközök beszerzése is történik. Most teljes röntgendiagnosztikai fejlesztés tanúi lehetünk a szájsebészeti, illetve a fogszabályozási kezelésektől kezdve az ortopédiai, reumatológiai problémák vizsgálatán át egészen a mammográfiáig – hangsúlyozta a polgármester.

A laboratórium is megújulhat

Dömötör István arra hívta fel a figyelmet, hogy a most befejezett munkákkal a fejlesztések nem érnek véget. Az alpolgármester bejelentette a szakrendelő laboratóriumának jövő évi felújítását, amely ugyancsak saját forrásból valósul meg. Az előzetes kalkulációk szerint ez a korszerűsítés is mintegy 150 millió forintba kerül majd, de az eredményeként a délkelet-pesti régió vezető járóbeteg-ellátó intézményévé válhat a szakrendelő.

Az alpolgármester utalt a Béke téri gyermekrendelő felújítására is, ami szintén a kerület vezetése és az egészségügyi szolgáltató közötti példaértékű együttműködésnek köszönhetően valósul meg. Ezeknek a beruházásoknak az a célja, hogy ha már fel kell keresniük a kerületi lakosoknak az egészségügyi intézményeket, akkor emberséges és minőségi ellátásban legyen részük.

Csökkenő várakozási idő

A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Szebényi Attila komoly fejlődésnek nevezte az intézmény életében a röntgengépek cseréjét, amely kizárólag az önkormányzat támogatásával valósulhatott meg. Elmondta, hogy az új röntgendiagnosztikai berendezések révén lényegesen csökkent a várakozási idő, és magasabb színvonalú lett a szakmai ellátás. Az igazgató egyúttal reményét fejezte ki, hogy az intézmény fejlesztése a jövőben is folytatódhat.

A Zsebők Zoltán Szakrendelő radiológiai részlegének korszerűsítéséről tavaly tavasszal döntött az önkormányzat képviselő-testülete. A cél az volt, hogy az intézmény rendszereit a XXI. század követelményeinek megfelelő berendezésekre cseréljék. Az elképzelést a kerületi önkormányzat 112,4 millió forinttal támogatta.

A szakmai egyeztetéseket követően december végén írtak ki tendert a gépekre, amelyek már működnek is. A röntgenberendezések végleges bekerülési értéke 115 millió forint volt, a mammográfiás készülékhez kapcsolódó leletező munkaállomás 8 millió forintba került. Ezzel együtt az új berendezések fogadásához felújították a IV. emeleti radiológiai részleget, így az intézmény komfortosabb környezetet tud biztosítani a betegek és a személyzet részére is. Erre a felújításra csaknem 30 millió forintot költött az üzemeltető egészségügyi szolgáltató.

A röntgenfelvételi berendezés kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy alkalmas legyen egy kimondottan nagy forgalmú radiológiai osztály kiszolgálására. Az új mammográfiás készülék előnyei közé tartozik, hogy megszűnik a hagyományos filmre történő dolgozás, és a visszajáró betegek dokumentációja gyorsabban előkereshető a képtároló szerverről. Hiánypótló beruházás volt a fogorvosok mindennapos munkáját megkönnyítő panorámaröntgen-berendezés beszerzése. A készülékhez tartozó teleröntgen-kiegészítés a fogszabályozást teszi tervezhetőbbé, kiszámíthatóbbá.

bp18.hu, Bodzay Zoltán

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva