Jövőre egy élmény lesz a HÉV-en utazni

Szerző • 2015-10-21 • Hírek, Közlekedés Jövőre egy élmény lesz a HÉV-en utazni bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2571

Legközelebb jövő tavasszal állhat forgalomba az a felújított HÉV-prototípus, amit a BKV nemrég elkészített. A jelenlegi szerelvények elavultak, az Index pedig megtudta, hogy a részvénytársaság milyen újításokban gondolkodik.

A felújításokkal elsősorban az utasok kényelmét segítenék elő, ennek megfelelően a legnagyobb változásokon a külső és a belső dizájn esett át. A kocsik új festést kaptak, az utasterére pedig rá sem lehet ismerni. Az Index munkatársai új üléseket fotóztak, amiket a régihez képest más elrendezésben helyezték el. A nagy térelválasztók köddé váltak, így a szerelvény belseje átláthatóbb lett.

A régi kapaszkodók, illetve az elavult jegykezelők is lecserélődtek. És most jön csak a java. A tervezők ún. multifunkcionális közösségi teret alakítottak ki azzal, hogy a középső kocsiba felhajtható üléseket tettek be. A lámpatestekbe ültetett LED-es világítással a néha-néha pislákoló fényforrás problémáját is megoldották, illetve több technológiai fejlesztéssel is előrukkoltak.

Az aktuális állomások nevét jövőre vizuális tájékoztatón is kiírják, hat kamerát telepítenek a kocsikba, és ami a legjobb: klímával is ellátják az utasteret. Szinte forradalmi újításnak számítanak a 230 voltos konnektorok, amiket azért építettek be a prototípusba, hogy a fedélzeten lévő ingyenes wifi ne merítse le a felhasználók telefonját, vagy laptopját.
A 31-40 éves szerelvények külsőleg nem lettek korszerűbbek, átfestésük mindössze biztonsági okokból kívánatosabbak. A sárga HÉV-ek feltűnőbbek, így szürkületkor könnyebben észrevehetők.

Fotó: Huszti István / Index

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva