Jubileumi ülés – 25 éves az önkormányzat

Szerző • 2015-11-14 • Hírek, Közélet Jubileumi ülés – 25 éves az önkormányzat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2839

Negyedszázados a magyar önkormányzatiság. A közösen elért eredményeket idézte fel és ünnepelte együtt november 12-én a Rózsa Művelődési Házban az elmúlt ciklusok összes önkormányzati tisztségviselője és képviselője.

Akik itt vannak, mindenkit ismerek a nevéről, a kézfogásáról, de van, akit az öleléséről is. Amit az elmúlt 25 évben elértünk, azt együtt, közös munkával értük el – fogalmazott Ughy Attila polgármester a november 12-én a Rózsa Művelődési Házban rendezett ünnepségen, amelyre hivatalos volt mindenki, aki 1990 óta részt vett az önkormányzat munkájában.

„Magunkkal vívódtunk”

A kezdet nem volt könnyű. Az egypártrendszerként működő szocializmus évei után azoknak, akik feladatot vállaltak a valódi demokrácia kialakításában, maguktól, elődök és tanítómesterek nélkül, „hályogkovács módjára” kellett dolgozniuk. Az önkormányzatiság a modern demokrácia legfontosabb részterülete, hiszen a megszavazott döntések hatása itt érezhető közvetlenül, mondhatni, itt mennek igazán a választók bőrére. Talán ezért sem volt egyszerű feladat a képviselő-testület megalakítása után 1990-ben polgármestert választani. A Rózsában bemutatott néhány perces korabeli dokumentumfilm felidézte a vitákat, a tanácstalanságot és a megoldást, amelynek jegyében végül Molich Endre (alábbi képünkön balra) kapott bizalmat.

jubilportr_bent

Magunkkal vívódtunk – mondta a szabad Pestszentlőrinc-Pestszentimre első polgármestere az ünnepségen elmondott rövid visszaemlékezésében, majd azokra az eredményekre hívta fel a figyelmet, amelyek ezt a bizonytalan időszakot követték. – Mi nem adtunk el önkormányzati tulajdont, hanem vásároltunk. Megvettük például a két laktanyát, valamint belterületi telkeket is. Megkezdődött az építkezés.

A küzdelmekre és a közös munkára emlékezett Mester László (fenti képünkön jobbra) is, aki 1994 és 2010 között állt a kerület élén.

Az önkormányzati munka része volt például az, hogy tisztázzuk a kapcsolatunkat a fővárossal. Sokan emlékeznek arra, amikor egy adminisztrációs hiba miatt a kerület határainak megállapításakor egy már nem érvényes dokumentumot vettek alapul. A hibát ugyan elismerték, de négy évig tartott, míg végre a reptéri terület újra a miénk lett – mesélte.

A küzdelmeknél talán fontosabb, hogy ma már az önkormányzat szerteágazó és színvonalas szolgáltatásokat nyújt a lakosságnak, és ez nem kis részben a hivatal szakembereinek az érdeme. Köszönet jár érte.

jubil01_bent

A szavak értelme

Az ünnepség vendége volt Szaló Péter, a Belügyminisztérium főtanácsadója, akinek szavaiból kitűnt, hogy a kezdet nem csak a XVIII. kerületben bizonyult nehéznek.

Nem láthattunk előre. 1990 óta dolgozom az államigazgatásban, a szemem előtt született meg és csiszolódott a magyar önkormányzatiság. Akkor még mit sem tudtunk kárpótlásról, privatizációról, kétszintű bankrendszerről, és még az orosz csapatok is itt voltak az országban. De a munka, a küzdelem meghozta a gyümölcsét – fogalmazott.

Ughy Attila, aki 2010 óta Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere, a közösen létrehozott értékek közül a sokszínűséget emelte ki.

Különleges kerület ez, hiszen lakosainak száma alapján az ország tizenhetedik legnagyobb települése. Ez már magában is sokszínűséget, sokoldalúságot eredményez, amivel kevés kerület rendelkezik. Erre büszkének kell lennünk, és az önkormányzati munka egyik célja ennek a sokszínűségnek az ápolása – mondta, hozzátéve: – A mai cinikus világban sokan próbálják egyes szavak értelmét, jelentését elhomályosítani, akár gúny tárgyává tenni. Én azonban büszkén mondom ki a hazaszeretet és a közösségi szolgálat szavakat. Ezek nélkül ugyanis nincs felelős önkormányzati munka.

jubil02_bent

Az ünnepi ülésen részt vett Kucsák László országgyűlési képviselő, dr. Molnár Ildikó címzetes főjegyző, Lévai István Zoltán, Dömötör István, Galgóczy Zoltán, Szarvas Attila alpolgármester, Hodruszky Csaba, a kerületi kormányhivatal vezetője, Banyár László, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Péntek Tamás, a Városgazda Zrt. gazdasági igazgatója, dr. Maitz László, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója, Werner Péter, a Városrehabilitáció 18 Zrt. vezérigazgatója és Hunyadi István városigazgató is.

bp18.hu, Kerékgyártó György

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva