Jubileumot ünnepeltek a Mária Szeplőtelen Szíve Főplébánián

Szerző • 2017-10-02 • Hírek, Közélet Jubileumot ünnepeltek a Mária Szeplőtelen Szíve Főplébánián bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva671

25 évvel ezelőtti magyarországi visszatelepülésüket ünnepelték a Jézus Szíve Nővérek a pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve Főplébánián. A hálaadó jubileum szentmiséjét Erdő Péter bíboros mutatta be, Udvardy György püspök a misszióra való meghívottságunkról beszélt – olvastuk a magyarkurir.hu cikkében.

A szeptember 30-i jubileumra a nővérek mindenkit meghívtak, akik az elmúlt években hozzájuk kapcsolódtak. Udvardy György pécsi megyésüspök a Hitoktatási Bizottság elnökeként működött együtt a katekézisben (a hívők bevezetése a keresztény élet egészébe a keresztény tanítás rendszeres átadásával) elkötelezett nővérekkel; Polgári Ferenc, Boldogkőváralja plébánosa, aki a nővérek betelepülését segítette; Varga Norbert, aki katekumenátus vezetésére hívta meg Szombathelyre a nővéreket.

Szeptember utolsó napjának délutánján ünneplőbe öltözött emberek siettek a pestszentlőrinci kertváros utcáin, kezükben süteményes tálcákkal. Ők mind a Mária Szeplőtelen Szíve Főplébánia közösségi házához vették az irányt, a helyszínen fehér kosztümös, mosolygó szerzetesek fogadták őket. Az érkező vendégeket az egyik nővér amerikai akcentussal, de hibátlan magyarsággal üdvözölte.

Mint ahogy arra a lap emlékeztetett, a szocializmus egyházüldözése miatt a rend egy ideig Kanadában és az Egyesült Államokban működött, 1992-ben szerettek volna visszatelepülni Magyarországra. A rendalapító, Péterfy Ida nővér nagyon vágyott arra, hogy a Jézus Szíve Nővérek Társasága 43 év után visszatérjen Magyarországra és az Amerikában kibontakoztatott pedagógiai módszert, valamint a rend kateketikai karizmáját itthon is kamatoztassa. Végül a pestszentlőrinci főplébánián Varjú Imre plébános fogadta be a nővéreket. A nővérek megkezdték közösségi életüket Pestszentlőrincen, az amerikai rendtagok gyorsan megtanultak magyarul.

A Mária Szeplőtelen Szíve Főplébánián összesen 24 közösség működik. Összefogják a gyerekeket, lelkigyakorlatokat, képzéseket tartanak, katekumenátust szerveznek, hitoktatnak és nyaranta táboroznak. A közösségek havonta egy pénteken közösen részt vesznek a szentmisén, és egy alkalommal szentségimádásra gyűlnek össze – tudták meg a Magyar Kurír munkatársai Kovácsné Oláh Katalintól, a közösségek koordinátorától.

A jubileumi ünnepségen a felnőttek előadásokon vettek részt, a fiataloknak és gyerekeknek pedig a templomkertben, valamint a rendházban tartottak különböző foglalkozásokat. A hálaadó szentmise után folytatódott az ünneplés. A nővérek közösségük házába hívták vendégeiket életüket bemutató fotókiállításra és agapéra.

Fotó: magyarkurir.hu/Lambert Attila

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva