Kalotaszeg gyöngyei

Szerző • 2018-07-03 • Hírek, Közélet Kalotaszeg gyöngyei bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva597

Nagyváradtól száz kilométerre található Kalotaszeg „fővárosa”, Bánffyhunyad, ahol a lakosság harmada vallja magát magyar nemzetiségűnek. Testvértelepülésünk, Kőrösfő szomszédségéban idén július 14–15-én rendezik meg a Kalotaszegi Magyar Napokat, melynek célja bemutatni Kalotaszeg népművészetét, népviseletét, a még élő népi mesterségeit.

A gazdag programsorozatról tartott sajtótájékoztatón a következőket mondta:
Az idén több mint harminc kalotaszegi település jelezte, hogy részt vesz a rendezvényen – tájékoztatott örömmel Búzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere. – A programok soránn az érdeklődők megtekinthetik, hogyan készül Körösfőn a lányok fejére való párta vagy Kalotaszentkirályon a gyöngyfűzés, Mákófalván, Türében, Magyarbikalon a népibútorfestés, Türében a bujkakészítés. A számos rendezvény között minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes és szórakoztató programot, hiszen a sportvetélkedő, a könyvbemutató, a kerekasztal-beszélgetések, a cserkészfoglalkozások mellett fellépnek a környező falvak néptánccsoportjai, a kalotaszegi néptánccsoport valamint a Tokos zenekar, a kalotaszegi legényes társulat, s lesz Miller Zoltán- továbbá Piramis-koncert is.

A rendezvény fénypontja vasárnapra ígérkezik, amikor több mint harminc kalotaszegi település mutatja be a településenként kicsit eltérő gyönyörű népviseletét, és vonul abban végig a városon.

Kalotaszeg Kolozs megye legdíszesebb régiója. A Kolozs Megyei Tanács azért támogatja a Kalotaszegi Magyar Napokat, mivel a tavalyi rendezvényen kiderült, hogy a helybeliek magukénak tekintik azt – nyilatkozta a tájékoztatón Vákár István, a tanács alelnöke.

bp18.hu, Péntek László

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva