Katasztrófavédelmi gyakorlat: klórgázban mentettek a reptéren

Szerző • 2016-08-08 • Hírek, Közbiztonság Katasztrófavédelmi gyakorlat: klórgázban mentettek a reptéren bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva786

Komplex gyakorlatot tartottak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Azt modellezték, hogy mit kell olyan esetben tenni, ha véletlenül klórgáz kerül a levegőbe, a csapadékvíz-elvezetőkbe pedig kerozin folyik.

A gyakorlat során egy elképzelt baleset következményeit hárították el. A feltételezés szerint a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft. egyik hattonnás, kerozinnal teli tartályautója egy „Y” forduló közben beletolatott egy klórozóba, és kárt tett az épületben.

Folyni kezdett az üzemanyag, nagy területen szétterült és befolyt az út menti árokba, valamint a közeli csapadékvíz-elvezetőbe is. A klórozó homlokzata és teteje részben összedőlt, a bent tárolt palackok egyike eldőlt, csatlakozóvezetéke letört, a tartályból szivárogni kezdett a klórgáz.

Nagyjából negyvenöt kilónyi gáz szabadult ki, ebből egy nyolcvan méternél hosszabb és körülbelül húsz méter széles füstcsóva alakult ki, amelyet a szél is sodorni kezdett. A tartálykocsi sofőrje megpróbált elmenekülni a helyszínről, de a klórgáztól köhögni kezdett, és fuldoklott. Életben maradt ugyan, de mozgásképtelenné vált.

klorgaz02_bent

A gyakorlatozó egységeknek ki kellett menteniük a magatehetetlen sofőrt, a gázfelhőt le kellett határolniuk, a munkát pedig a sci-fibe illő, nehéz gázvédő ruha is nehezítette.

A szakemberek ellátták a sofőrt, a rendőrök és a biztonságiak pedig lezárták a területet. Ki kellett tisztítani a csapadékelvezetőt, és a repülőtér egyik saját víztisztítóját is igénybe kellett venni. Ezért korlátozták a vízfogyasztást és megszervezték a szükséges ivóvízellátást.

A gyakorlatot követő értékelésen a Budapest Airport kárelhárítási tervének gyakorlása, a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft. belsővédelmi-terv gyakorlata, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság komplex gyakorlata is megfeleltek az elvárásoknak.

Forrás: faktor.hu

Fotók: Jóri András – BM OKF

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva