Katonák ecsettel

Szerző • 2015-01-17 • Hírek, Közélet, Művészet Katonák ecsettel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1827

A magyar kultúra napját január 22-én Katonák csatakép nélkül című kiállításmegnyitóval ünnepeli meg a kerületünk a Kondor Béla Közösségi Házban, azonban már január 6-ától megtekinthetők a katonaművészek alkotásai.

A kiállítás érdekessége, hogy a művészek a Honvéd Kulturális Egyesület budapesti régiójának tagjai, és egy alkotó kivételével hivatásos katonai szolgálatot teljesítők voltak, illetve többen ma is azok.

Az egyesület képzőművészeti tagozata 1993-ban jött létre, alapító tagjai a honvédségnél dolgozó hivatásos és nyugállományú katonák, közalkalmazottak, valamennyien képzőművészek. Céljuk az alkotóközösség teremtette együttlét, egymás segítése, alkotásaik bemutatása, és nem utolsó sorban a művészet szeretetének, értésének elősegítése.

A Kondor Béla Közösségi Ház felkérésére mutatják be a katonaművészek az első világháború 100. évfordulójára emlékezve az alkotásaikat. Azonban aki figyelemmel kíséri a XVIII. kerületi képzőművészeti életet, az már találkozhatott az alkotókkal a Fehéren Feketén Galériában, azzal a különbséggel, hogy ott a helyiség méretéből adódóan egyszerre két- három katonaművész mutatkozott be. De együtt még nem voltak láthatók az egyesületi tagok munkái.

katonaecset01_bent

Általában elvárják a katonafestőktől, hogy csatákat fessen – magyarázta Frömmel Gyula festőművész, a Magyar Kultúra Lovagja, a Honvéd Kulturális Egyesület képzőművészeti tagozatának elnökségi tagja, a kiállítás rendezője. – Nem akartuk, hogy a tárlat összes anyaga a centenáriumhoz kapcsolódjon. A kiállítási anyagot úgy válogattuk össze, hogy mindenki azt az arcát mutassa meg, amit a képzőművészeti karrierjében fontosnak tart.

A tárlaton egyedül Berek Lajos Mednyánszky László-díjas szobrászművész, a Nemzetvédelmi Közszolgálati Egyetem rektor-helyettese mutatott be az első világháborúra emlékeztető alkotásokat. A katonaművész 1997-től foglalkozik aktívan a képzőművészettel. Több művészeti szervezet tagja, köztük a Magyar Alkotóművészek Országos Szervezetéé.

A tárlat rendezője elmondta, hogy a Honvéd Kulturális Egyesület tagjai a magyar képzőművészeti életnek a korszerű, kortársias vonalához igazodva, profi módon alkotnak. Több rangos elismerést kaptak már a katonaművészek, többek között Boromissza-, Aba Novák-, Zrinyi-, Mednyánszky-díjat.

katonaecset02_bent

Frömmel Gyula megállt a kiállított alkotások előtt és a művészről és műről beszélt. Érdekességként elmondta többek között, hogy Grint Vilmos az art brut stílust képviseli (nyers művészet ), ő a Szolnoki Repülőtiszti Főiskola adjunktusa volt és Hüse Károlynak, a legendás ejtőernyősnek volt az ugratóparancsnoka.

Bencze Zsolt alezredes építészmérnök, a védelmi beruházások tervezője, ő tervezte a Tubes-radart a honvédség kötelékében, ma már a NÁTO-nál dolgozik. Ő a 70-es évek opart stílusát képviseli.

Végh Hajnal a Honvédelmi Minisztérium kulturális osztályán dolgozott, és az alkotótáborok házigazdája volt. – A képein megjelenik az erotika, az alkotásait többen provokatívnak tartják, de ettől függetlenül bőven belefér az ízlésesség határába – tette hozzá Frömmel.

Baranecz Katalin kerületi művész, szintén a honvédségtől könyvtárosként ment nyugdíjba. Több tárlata volt már szűkebb pátriájában. A kedvencei a virágok, szívesen festi meg őket. Ez nem véletlen, mert virágkötő szakmával is rendelkezik. Kühtreiber Zsolt munkái pedig azért érdekesek, mert ugyan a képei elvontak, de nagyon jó kolorista.

katonaecset03_bent

A tárlat rendezésének az volt a koncepciója, hogy a Kondor Béla Közösségi Ház egyik folyosójára tette a rendező az elvontabb képeket, a másikra pedig a figuratívabb alkotásokat.

A kiállítók: Baranecz Katalin, Bencze Zsolt, Berek Lajos, Fábián Boglár, Frömmel Gyula, Grint Vilmos, Jozefka Antal, Kiss Attila András, Kolárovits Katalin, Kolossváry Miklós, Kühtreiber Zsolt, Matetits László, Skultéti Árpád, Vankó István, Végh Hajnal.

A hivatalos kerületi ünnepségen január 22-én nyílik meg a kiállítás a Honvéd Kulturális Egyesület budapesti régiójának katonaalkotói munkáiból.
Kucsák László országgyűlési képviselő, és Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntőjét követően beszédet mond Szabó József ezredes, a Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnökség humánszolgálati osztályvezetője.

A rendezvényen Széles Tamás színművész, és a Magyar Honvédség Szurmai Sándor Budapest helyőrség Dandár Helyőrség Zenekara működik közre.
A tárlat február 5-ig tekinthető meg.

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva