Keményen lecsapott a Nébih a Nagybani Piacra

Szerző • 2016-01-29 • Hírek, Közélet Keményen lecsapott a Nébih a Nagybani Piacra bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva968

Mintegy négy tonna zöldséget és gyümölcsöt, főleg narancsot semmisítettek meg a budapesti Nagybani Piacon, ahol közös ellenőrzést tartott a múlt héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – adta hírül pénteken az MTI.

Összesen 5 zöldség-gyümölcs importőrt, illetve forgalmazó céget ellenőriztek, és külön figyelmet fordítottak arra, hogy megnézzék, az általuk forgalmazott termékek nyomon követhetők-e.

Az ellenőrzéskor az öt cégből egynek nem volt áruja, kettőnél mindent rendben találtak, de a fennmaradó két vállalkozás szabálytalanul működött.

Az egyik forgalmazónál mintegy 3,5 tonna narancsot kellett azonnal megsemmisíttetni, mivel a tételről hiányzott a jelölés. A termék így ismeretlen eredetűnek minősült, ami nem hozható kereskedelmi forgalomba.

Egy másik cég raktárában több mint 7 tonna mennyiségben 12 tételt – köztük paradicsomot, karalábét, sörretket, mandarint – zároltak a szakemberek a nyomonkövethetőség hiánya miatt. A kereskedő később bemutatta a hiányzó iratokat, így csupán 400 kilogramm kápia paprikát kellett megsemmisíteni a helyszínen.

A cégekkel szemben az eljárás folyamatban van, így amellett, hogy rengeteg élelmiszert pazaroltak el, több százezer forint bírságot is kaphatnak.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva