Kényelmesebben, gyorsabban, biztonságosabban

Szerző • 2014-06-09 • Fejlesztések, Hírek, KözlekedésHozzászólások (0)1285

Megújulóban a XVIII. kerület közlekedése: Parkolók, átjárók, utak, megállók korszerűsödnek

Egy terület életében a fejlődés egyik záloga a biztonságos, gyors, hatékony közlekedés. A XVIII. kerület életében sincs ez másként, így nem véletlen tehát, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a közlekedésfejlesztésre.

Először a parkolás. A nyári szünet alatt módosul a Vajk-sziget Általános Iskola előtti parkolási rend. Ennek köszönhetően a jelenleginél lényegesen több autó tud majd parkolni az intézmény környékén. A Ferihegy 1. vasútállomásnál kialakítandó P+R parkolókat már megtervezték, de várható a Ferihegyi út korszerűsítése is: egybenyitják a sávokat a Csévéző utcáig, így jelentősen könnyebb lesz a belváros elérése.

Többéves probléma oldódott meg a szemeretelepi vasúti átjáró felújításával. A közút renoválásával, a fénysorompó üzembe helyezésével kényelmesebbé és gyorsabbá vált az áthaladás. A vasútállomás mellett ötven autónak alakítottak ki parkolóhelyet. A Dózsa György utca – Szélső utca kereszteződésénél gyalogos-átkelőhely létesült, és a szigorúbb ellenőrzésnek köszönhetően remélhetőleg hamarosan megoldódnak a parkolási problémák a lőrinci piacon. Ezen kívül a Haladás utcában, a piac főbejáratával szemben, a gyomos, gazos területre új virágládákat helyeztek ki, és a városüzemeltetési feladatokat (gyomlálás, kapálás, öntözés, locsolás) is hatékonyabban végzik.

Hosszú idő óta rendezetlen állapotot sikerül megoldani azzal is, hogy a Ferihegyi gyorsforgalmi utat átívelő Felsőcsatári úti hidat átépítik, és közben az Attila utcai gyalogos felüljáró is megújul. Ez a közlekedésbiztonsági átszervezés lényegesen megkönnyíti az Erzsébet-Bélatelepen, a Ferihegyen, a Ganzkertvárosban, a Lakatos-, a Miklós- és a Szemeretelepen élők mindennapjait.

A kerület meghatározó pontja a Kossuth tér. Ezért nagy öröm, hogy a terület – a Tér-Köz pályázat megnyerésének köszönhetően – a változás útjára lépett. A pályázaton elnyert összeg az önkormányzati önerővel együtt 220 millió forint. Ezt az összeget a zöldfelületek megújítására, az utcaburkolat kicserélésére, az új térburkolatok lefektetésére és egy közösségi épület létrehozására lesz elég. A Béke tér 2014 őszére fog teljesen megújulni. Az 590 millió forintos fejlesztés leginkább abban segít, hogy a forgalomtechnikai szempontból elmaradott terület újból közösségi térként funkcionáljon. A tervek magukba foglalják az orvosi rendelő előtti terület rendezését, a gyalogosfelületek megújítását, a térrendezést és a zöldfelületek növelését is.

Ezen kívül az 50-es villamos végállomásának a rendezése is megoldódik: az autóbusz-megállóhelyek közelebb kerülnek a villamos végállomásához, így kényelmesebbé válik a közlekedés. Sőt, már járnak a kerületben az első földgázüzemű, környezetbarát úgynevezett CNG-buszok elsőként a 182-es és a 184-es vonalán. A buszok üzembe helyezésével új technológiát próbálnak ki Budapesten, hiszen nálunk eddig – számos nyugat-európai nagyvárossal ellentétben –még nem közlekedett ilyen típus. A buszokat utastérfigyelő kamerákkal is ellátják, és felszerelik a FUTÁR-rendszer kijelzőivel, vagyis működik majd rajtuk a műholdas alapú utastájékoztató rendszer.

Közlekedésfejlesztés minden szinten

Parkolók épültek, újultak meg a kerületben, felüljárók korszerűsödtek, gyalogátkelő létesült. Teljesen új ruhát húzott magára a Kossuth és a Béke tér. A közterületeket szegélyező járdák, utak biztonságosabbá váltak. Vasúti átjáró korszerűsödött a Szemeretelepnél. Az 50-es villamos végállomása sem a régi, és járnak a kerületben környezetkímélő, gázos buszok is.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva