Keresztmetszet kerületünkről

Szerző • 2016-02-16 • Hírek, Művészet Keresztmetszet kerületünkről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1222

A kerületi alkotói pályázat legsikeresebb résztvevői hivatalosak voltak február 12-én a Múzeumsarok kiállítóhelyére. A legfiatalabb 13, a legidősebb alkotó 82 éves volt. A beérkezett pályaművejből 25-öt díjaztak.

A XVIII. kerület önkormányzata és a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény 2015 őszén hirdetett a kerületben élő diákok és felnőttek számára három kategóriában Otthonom a XVIII. kerület címmel alkotói pályázatot, amelyre mindkét korcsoportban videóval, fotóval és írásművel lehetett nevezni.

A pályázat célja volt, hogy a várossá válás 80., az önkormányzatiság 25. évfordulójának alkalmából az itt élők filmben, képben, illetve szövegben meséljék el, hogy miért szeretnek itt élni, mi köti őket ide, mit jelent számukra Pestszentlőrinc-Pestszentimre, miért tartják otthonuknak.

Ezúttal 25 pályaművet díjaztunk, a pályázók között voltak 13 éves hetedikesek, középiskolások, egyetemisták, aktív dolgozók, nyugdíjasok, a legidősebb pályázó 82 éves volt – mondta Rozgonyi Sarolta, a Tomory helytörténeti gyűjtemény múzeumpedagógusa. – A videó kategória pályamunkáiból megtudhatjuk, mit gondolnak a „gimisek a kerületről”, és néhány percbe sűrítve újra átélhetjük a tavalyi Havanna-napok színes forgatagát.

Fotó kategóriába a Kossuth térről, a Havannatelepről, Pestszentimre és Pestszentlőrinc különböző helyszíneiről, a kerületben élők mindennapjairól érkeztek felvételek. Érkezett képes-szöveges családtörténet és a Kossuth téri fűszerkert születését dokumentáló projektmunka is. Írásmű kategóriában prózai művek és versek is érkeztek, az emlékek, érzések, kötődések, hangulatok mellett egykori helyszínek, érdekes vagy az alkotók számára valamiért fontos személyek jelennek meg a pályamunkákban.

A pályázatokat Hoós Jenő fotóművész és Vasy Géza irodalomtörténész zsűrizte, valamint a díjkiosztó ünnepségen értékelte. A rendezvényen Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének üdvözlő szavait követően köszöntőt mondott és a díjakat Galgóczy Zoltán alpolgármester adta át.

Kövessen minket az Instagramon is – nézze meg legérdekesebb híreinket és fotóinkat! Sőt, ha Önnek is vannak kerületi fotói, küldje el nekünk, hogy megoszthassuk követőinkkel. A fotókat az instagram18.kerulet@gmail.com címre várjuk. (Az Instagramunkról itt írtunk bővebben.)

bp18.hu, Fülep Erzsébet

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva