Kerületi körutazás – ismétlés októberben

Szerző • 2015-09-24 • Hírek, Közélet Kerületi körutazás – ismétlés októberben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva775

Nem tévedés a címben szereplő körutazás kifejezés, ugyanis a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében valóban Pestszentlőrincen és Pestszentimrén tehettek buszos körutazást szeptember 19-én az érdeklődők. Először, de nem utoljára…

Valószínűleg nem gondolták a lőrinciek és az imreiek, hogy a kerületük annyira érdekli a főváros más részein élőket is, hogy ők már lemaradnak az ismeretterjesztő körútról, ha nem regisztrálnak időben. Márpedig ez történt a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény és Kardos Gábor, a Települési Értéktár vezetője által szervezett túrán – jóllehet még néhány „potyautas” is felszállt a buszra.

Nem volt könnyű feladata az „idegenvezető” Heilauf Zsuzsannának, a gyűjtemény vezetőjének, akinek figyelembe kellett vennie, hogy a helyi lakosok, a lőrinci sétákon rendszeresen részt vevők mellett csaknem 50 százalék a más kerületekből érkezettek aránya. Köztük olyan utasok is voltak, akik életükben először lépték át a XVIII. kerület határát.

A túra a Múzeumsarok kiállítóhelytől indult, ahol máris számos információt kaptak az érdeklődők a Kossuth térről és a környékéről: így a templomokról, az iskolákról, az egykori villákról és persze magukról az utcákról. Múltról, jelenről, jövőről. Eközben kényelmesen szemlélődhettek, hiszen minden fontos helyen, érdekes pontnál lassan haladt, sőt percekre meg is állt a busz. És ez így folyt mintegy három órán át.

Kiszállás egyetlen helyen volt, a pestszentimrei Hősök terén, ahol a római katolikus templomba is betért a csapat, amelyet az egyháztanács tagja fogadott.

A körút végén Heilauf Zsuzsanna az időbeli és „tudásbeli” kalauzolásért érdemelte ki a tapsot, a busz vezetője pedig a térbeli utazásért, ugyanis hibátlanul vette a kanyarokat a legszűkebb utcákban, a legkilátástalanabbnak tűnő helyeken is. Sőt virtuális taps illeti a buszt ingyenesen rendelkezésre bocsátó önkormányzatot, azon belül a kezdeményezést lelkesen támogató Galgóczy Zoltán alpolgármestert is.

Jó hír, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel október 3-án megismétlik a vezetést, rossz hír, hogy gyakorlatilag már ez a csoport is betelt. Bízzunk abban, hogy jövőre is lesz hasonló alkalom…

bp18.hu, S.M.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva