Kerületi művészeinknek reflexiói az 57. Velencei Biennáléről

Szerző • 2018-01-31 • Hírek, Művészet Kerületi művészeinknek reflexiói az 57. Velencei Biennáléről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva953

Január 29-én nyílt meg az 57. Velencei Biennálén tanulmányi ösztöndíjjal részt vett XVIII. kerületi művészek munkáit bemutató tárlat a Kondor Béla Közösségi Házban. Az ünnepségen részt vett Gian Luca Borghese professzor, kulturális attasé, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója is. A kiállítás február 11-éig tekinthető meg.

A Rádió Orientnek Galgóczy Zoltán elmondta, Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc- Pestszentimre Önkormányzata Közművelődési és Sport Közalapítványa 6. éve hirdette meg a pályázatot a kerületben működő vizuális neveléssel foglalkozó pedagógusok, közművelődési szakemberek, képző-, és iparművészek számára a VELENCEI BIENNÁLÉ-ra szervezendő tanulmányúton való részvétel ösztöndíjára. A pályázat célja, hogy megismertesse a résztvevőket a kortárs művészet legújabb tendenciáival, beépítse a megszerzett tapasztalatokat a közoktatásba, tájékoztatást nyújtson a kerület érdeklődő közösségeinek bemutató előadások szervezésével, felfrissítse az alkotók szemléletét, pozitív hatást gyakoroljon Pestszentlőrinc – Pestszentimre művészeti életére.

A Kondor Béla Közösségi Ház vezetője, Császár Bíró Lilla köszöntötte a vendégeket, majd átadta a mikrofont az első fellépőnek. Kis székről nagy hatású olasz dallamokkal lepte meg a népes közönséget Draskóczy Zoltán gitárművész, megadva a rendezvény hangulatát, majd Kucsák László mondott üdvözlő szavakat:
– Az önkormányzat hatodik alkalommal támogatta művészeink tanulmányútját, amelynek kezdeményezője Varga Ferenc, a közösségi ház vezetőhelyettese volt. Huszonöt alkotás huszonöt módon tiszteleg a biennalé előtt.
Az országgyűlési képviselő a hagyomány folytatásának ígéretével zárta a köszöntőjét.

Velencét látni

Olaszország az európai kultúra egyik bölcsője. Róma, Firenze, Velence évszázados tudás esszenciáját vonultatja fel és tárja elénk – osztotta meg a gondolatait Szarvas Attila alpolgármester. – Ezért segítjük azt, hogy minden évben minél több kerületi alkotó jusson el a biennáléra. Velencét látni könnyebb, mint elfelejteni. Azt hiszem, hogy ezt a gondolatot ez a kiállítás is bizonyítja. Kalandozzanak jó szívvel az alkotások között, és pont annyi élményt kívánok mindenkinek, mint amennyiben a biennálén részt vevő művészeknek volt részük.

Olaszországot Gian Luca Borghese kulturális attasé, az Olasz Kultúrintézet igazgatója képviselte a rendezvényen. A meglepően jó magyarsággal beköszönő professzor olasz nyelvre váltott, és szívüknek, fülüknek kedves mondatokkal köszöntötte az egybegyűlteket:

Nem először vendégeskedem a kerületben, s örömömre szolgál Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának az olasz művészetek, művészek iránt tanúsított érzékenysége – mondta, így folytatva: – A kiállítás címében szereplő reflexió szónak az olasz nyelvben két jelentése is van, egyrészt visszaverődést, visszatükrözést, másrészt megfontolt, utólagos megjegyzést, véleményalkotást jelent. Nos, ennek a kiállításnak az alkotásai mindkét jelentésnek megfelelnek, visszatükrözik a biennálén szerzett élményeket, és véleményt is alkotnak arról.

A Közművelődési és Sport Közalapítvány tavaly 1,6 millió forintot különített el a pályázatra. A velencei tapasztalatokra, a látott művekre reflektáltak a kerület művészei, ezekből az alkotásokból született meg a Reflexiók – la Biennale di Venezia 2017 elnevezésű, több mint 50 művet bemutató kiállítás.

A tárlat során Ágoston-Papp Gábor, Ágoston-Papp Mónika, Árvay Zolta, Bodnár Imre, Csörgő Tamás, Fark László, Frech’ Gábor, Ghyczy György, Janicza Fanni, Kánya Emőke, Kovács Gabriella, Krausz Margit, Magyar József, Nagy Ernő, Németh Józsefné, Oszter Dezső, Rumi Rózsa, Soltész Melinda, Szatmári Ildikó, Szikszai Sándor, Tasnádi Szandra, Tejeda Erika Anna, Teliska Gyöngyi, Török Ibolya, Varga Ferenc, továbbá a tanulmányúton résztvevők felvételei tekinthetők meg.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva