Kerületünk is csatlakozik a Magyar Parasport Napja rendezvényeihez

Szerző • 2019-02-08 • Hírek, Közélet Kerületünk is csatlakozik a Magyar Parasport Napja rendezvényeihez bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva773

Február 22-dike a Magyar Parasport Napja. Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata elkötelezett a sport, a társadalmi érzékenyítés és az integráció iránt, így a jeles nap kiemelt szerepet kap a kerület életében: a Havanna lakótelepi Robogó óvodában másfél órás érzékenyítő játékos mozgáskoordinàciós programot tartanak.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Lévai István Zoltán sportért felelős alpolgármester is jelen volt, aki hangsúlyozta, hogy kerületünk oktatási intézményei már számtalanszor adtak otthont a paralimpiai sportolóknak és sportágaknak, hiszen az önkormányzat különös figyelmet fordít a sportra és integrációra. A témában Ughy Attila polgármester is posztolt Facebook-oldalán.

Az idei év nagykövetei Drávucz Rita olimpikon vízilabdázó és Suba Róbert parasportoló, kajakozó lesznek, akik személyes jelenlétükkel is segítik majd az integrációs programsorozatot, amely ötszáz intézményben szervez aktivitást szerte az országban.

Évről évre minden lehetőséget megragad a kerület arra, hogy olyan műhelyek jöhessenek létre, amelyek egészen kis kortól segítik a sportok megtapasztalását valódi élményt nyújtva ezzel a fiataloknak.

A Havanna lakótelep Robogó Óvodájában idén olyan saját programmal csatlakoztunk a Magyar Parasport Napja rendezvényhez, amely érzékenységi játékos mozgáskoordinációs feladatokkal ismerteti meg a gyereket, ezzel is közelebb hozva egymáshoz az ép és a fogyatékkal élő embereket. Kerületünk büszke a SOFI intézményére is, amely rendszeresen több gyermekkel képviselteti magát a magyar parasport válogatott színeiben, komoly eredményeket elérve nemzetközi versenyeken. Nem csak anyagilag, de erkölcsileg is támogatja a kerület az ilyen törekvéseket, így jövőre még komolyabban terveznek részt venni ebben a programban.

Danada Judit, a Fővárosi Önkormányzat sportigazgatási osztályvezetője elmondta, hogy a főváros is számos rendezvénnyel kapcsolódik a közösségösszetartó aktivitásokhoz, és mint szülő, személyes érintettséggel is megtapasztalta a parasport erejét. Fia vívóként segítette a londoni paralimpiai versenyzőit, és személyesen szurkolt nekik kint a versenyen, átérezve fontosságát az elfogadásnak, amelyre tanítanunk kell gyermekeinket. Az ilyen események közelebb tudják hozni az épeket a parasportolókhoz, és a szülőket is jobban vezetik rá az elfogadóbb szemléletre.

2019-ben Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázónő, olimpikon a személyes érintettség – Flóra kislánya – okán is motivált, így nagy örömmel vállalta ezt a küldetést. Kihangsúlyozta, hogy a sporttal nem csak kitartást és fókuszálást tanult meg hatéves korától, amióta versenyszerűen vízben volt, hanem az összefogást, amely mutatja, az épek és fogyatékkal élők hogyan tudnak együtt élni, sportolni. Nem csak Flóra, hanem minden érintett akadálymentes életéért is tenni kell.

Suba Róbert parasportoló kajakozó hozzátette, büszke arra, hogy a Szegedi Vizisport Egyesületben sportolhat és hazai és nemzetközi versenyeken képviselheti hazánkat, amelyeken elsődleges szempont az integráció. Február 22-dike azért is különleges nap, mert ez egy ünnep, amikor elismerik a parasportolók áldozatos munkáját.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva