Készülnek a kerületet átszelő kerékpárút tervei

Szerző • 2016-02-12 • Hírek, Közlekedés Készülnek a kerületet átszelő kerékpárút tervei bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1067

Az XVIII. kerületet átszelő és a környező kerületekkel összeköttetést teremtő kerékpárút létesítését szorgalmazza Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata. A tervek szerint az út megépítésével Soroksáron át egészen Csepelig lehetne eljutni, illetve a XVII. kerület irányába haladva a Rákos-patak menti kerékpáros úthálózathoz lehetne csatlakozni.

A németországi Passautól indul az Eurovelo elnevezésű Duna menti nemzetközi kerékpárút, amelynek Magyarországon a soroksári Duna-ágnál van már elkészült szakasza.

A célunk az, hogy a XVIII. kerületből Soroksáron át elérhető legyen ez a nemzetközi út, illetve Soroksár és Pesterzsébet határán egy gyalogos és kerékpáros hídon át lehessen jutni Csepelre is – vázolta fel a tervek egy részét Ughy Attila polgármester, aki, ha ideje engedi, maga is szívesen kirándul két keréken. – A kerékpárutat a XVII. kerület irányába kiépítve szeretnénk csatlakozni a már közel nyolc éve folyamatosan fejlődő Rákos-patak menti hálózathoz is.

Napi használatra

A kerületen átvezető bicikliúton munkába is sokan járhatnak majd, akár több kerületbe is, de a tervezett szakasz turisztikai szempontból is előrelépést jelentene.
A kerékpárúton biztonságosan közlekedhetnénk, és családosan, gyerekekkel is kényelmesen el lehetne jutni akár Gödöllőig is. A XVIII. kerületi szakasz a Kettős-Körös és a Szálfa utca vonalán, egy erdős részen, kellemes környezetben haladna – tette hozzá Ughy Attila.

Sokan várják az új kerékpárutat
A lakosság körében nagy igény mutatkozik a kerékpárútra. Sokan használják hétköznapi közlekedésre is a biciklit, de a jó idő beköszöntével még többen pattannak nyeregbe, és vállalkoznak rövidebb vagy hosszabb kirándulásra. A kerület vezetése elkötelezett a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása mellett. Tavaly ősszel éppen e célból készült átfogó felmérés az itt élők kerékpáros szokásairól. A Brassó Utcai Általános Iskolába járó gyerekek pedig 2014-ben éppen egy, a kerületet átszelő, a budapesti és az országos hálózattal összeköttetést teremtő kerékpárút megépítéséért gyűjtöttek aláírásokat.

Összekötő kapocs

Az előkészítési stádiumban lévő kerékpárút-projekt – a nyomvonal kijelölése, engedélyeztetése folyik – elindításához a fővárosnak kell kimondania a végső szót.
Mivel ez egy több kerületet érintő kérdés, úgy gondolom, hogy minden esélyünk megvan arra, hogy az építéshez szükséges anyagi forrásokhoz hozzájussunk – mondta a polgármester. – Az új bicikliút összesen mintegy 40 kilométeren át vezetne az európai kerékpárút-csatlakozástól a rákosmenti hálózatig, és ebből a XVIII. kerületet mintegy 7 kilométeres szakasz érintené.

bicikli01_bent

Kövessen minket az Instagramon is – nézze meg legérdekesebb híreinket és fotóinkat! Sőt, ha Önnek is vannak kerületi fotói, küldje el nekünk, hogy megoszthassuk követőinkkel. A fotókat az instagram18.kerulet@gmail.com címre várjuk. (Az Instagramunkról itt írtunk bővebben.)

bp18.hu, Puskás Attila

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva