Két kerületi pedagógus nyerte a Varga Gábor-díjat

Szerző • 2019-01-07 • Hírek, Oktatás Két kerületi pedagógus nyerte a Varga Gábor-díjat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2455

Két kerületi pedagógus – Tímár Kriszta és Burka Erika, a XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskolából – kapta a Varga Gábor-díjat, akiket a felterjesztő szülők együttesen javasoltak! A két pedagógus többek között a Közbigyó nevű programért kapta a rangos elismerést, amit egy évben csak egyszer ítélnek oda.

A szülők szerint Kriszta és Erika megmutatta, milyennek is kellene lennie egy harmonikus együttműködésnek a pedagógusok és a szülők között.

A díjról
Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete 2013-ban alapította és adta át először a Varga Gábor-díjat, hogy emléket állítson az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium 2012 decemberében elhunyt igazgatójának. Minden évben olyan pedagógusokat díjaznak, akik a szülői közösségek szerint példát mutatnak a szülőkkel együttműködő pedagógiára. A díjátadóra minden évben a névadó születésnapja, november 20-án, a Gyermekjogi Világnap apropóján kerül sor.

A díjnyertes projektről

A projekt egy találkozóval kezdődött szülők, pedagógusok és az iskolavezetés között egy mindenki számára kényelmes helyen, ahol az iskola dolgairól lazán lehetett beszélgetni, együtt gondolkodni. Az együttműködés célja az volt, hogy a gyerekeket egy sikeres, XXI. századi életre készítse fel a mai állami iskola realitásai, mint keretek között.

A közös megoldást a csoportos projektmunka bevezetésében látták, néhány napra a szokásos tanulás helyett a gyerekek kezébe adták tanulásuk menedzselését, szülő-mentorok és pedagógusok segítségével. Az ügy élére Tímár Krisztina és Burka Erika állt, ők készítették elő kollégáik – és több osztályban a szülők – között a talajt, és nagy részük volt abban, hogy az iskola támogatta a kezdeményezést.

A projekt nagy siker lett, még abban a tanévben 12 osztályban 280 gyerek, 60 projektben alkotott, s a biztos hátteret 70 mentorszülő nyújthatta, ráadásul újabb 50 önkéntes csoportos projekt valósult meg, hasonlóan nagy részvétel mellett.

“A Közbigyó projekt a legfontosabb iskolai hármasról szól: tanárok, diákok, és szülők együttműködéséről, melyben a gyerekek közösen, belső indíttatásból, valamilyen gyakorlati feladatot valósítanak meg, csoportos alkotó folyamat keretében.”

Egy édesanya a következőket mondta a két XVIII. kerületi pedagógusról:

“Kriszta és Erika olyan közvetlen személyiségek, akiknél elmosódik az iskola és a család közötti határvonal. Az első perctől, ahogy beléptünk az iskolába, partnerként kezeltek bennünket szülőket, azt erősítve, hogy együtt – egymásért vagyunk, hiszen ez a gyermekeink érdeke… Számos kérdésben kikérik a véleményünket és mindig meghallgatják, illetve segítenek érvényesíteni a miénket, legyen szó akár más szaktanárral kapcsolatos problémáról, az osztályterem iskolán belüli elhelyezkedéséről vagy a menzával való elégedetlenségünkről. Folyamatos felénk a figyelmük: számon tartják a gyermekeink különóráit, útnak indítják őket a megfelelő pillanatban, felhívnak bennünket, ha bizonytalanság adódik. Minden eseményről több csatornán (üzenő füzetben, hirdető falon, e-mailben és a közösségi médián) egyszerre kommunikálnak velünk, tökéletesen alkalmazkodva az információs társadalom kihívásaihoz és a szülők egyedi igényeihez. Mindemellett folyamatosan törekszenek arra, hogy az osztályközösség a gyerekek-tanárok-szülők együttes közössége legyen. Rendszeresen szerveznek túrákat, ahová mi is, ők is családostól megyünk; a farsang, az anyák-napja, az évzáró buli olyan közösségi események, ahol mindannyian együtt vagyunk.”

Forrás: hvg.hu
Fotó: Máté Péter

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva