Kezdődik a lajosmizsei vasútvonal fejlesztése

Szerző • 2021-03-22 • Hírek, Közlekedés Kezdődik a lajosmizsei vasútvonal fejlesztése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva129

Megjelent a közbeszerzési felhívás a Budapest–Veresegyház–Vác és a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét vasútvonalak felújításának és kapacitásuk bővítésének komplex tervezésére, a februárban bemutatott Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia szerint – osztotta meg Vitézy Dávid, közösségi oldalán. Ezzel elindul a két legrosszabb állapotú budapesti elővárosi vasútvonal fejlesztése, amely kerületünket is érinti.

A két vonal felújítása különösen indokolt, a fővárosba vezető vasutak közül ugyanis mostanra már csak ezek maradtak végig egyvágányúak, miközben az egyéb műszaki és utaskényelmi paramétereik is rosszak, mind a két vonal messze potenciálja alatt teljesít.

A Budapest Fejlesztési Központ szeretné minden környéken élő és vonaton utazó véleményét megismerni, mielőtt megszületnek a részletes döntések az egyes szakaszok, állomások, megállóhelyek és ezek környezetének fejlesztéséről. A két vonalról egy-egy honlapon lehet tájékozódni, ahol a vonalak utasait részletes, a vonalakra szabott kérdőív is várja – a visszajelzéseket megosztják a tervezővel, és figyelembe veszik majd a tervezés során:

A felújítást követően a veresegyházi vonalon az eddigihez képest háromszorosára, a lajosmizsein pedig háromszorosára-négyszeresére nőhet az utasszám. Ez az északi és déli agglomerációból autók tízezreitől kímélheti meg Budapestet és teheti kényelmesebbé az ingázást. A beruházások Budapest külső kerületeinek és az agglomeráció településeinek egyaránt jelentős fejlődést jelenthetnek, hiszen mai szintbeli vasúti útátjárókat váltunk ki, új vasúti megállókat létesítünk, kétvágányusítjuk a ma csak egy sínpáron működő elővárosi vonalakat. Célunk, hogy a Budapesthez közeli legbelső szakaszon 10-15, a külső szakaszokon 30 perces járatkövetést kínáljunk mindkét vonalon, Veresegyház és Lajosmizse felől is – mondta el Vitézy.

Forrás: portfolio.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva