Kiállítás Dr. Puskás István életútjáról a Pavilon Galériában

Szerző • 2019-03-20 • Hírek, Programok Kiállítás Dr. Puskás István életútjáról a Pavilon Galériában bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva450

Március 13-tól látogatható a Kossuth téri Pavilon Galériában a Tomory Lajos Múzeum kiállítása „Dr. Puskás István – Székelyudvarhely lőrinci fejlesztője” címmel.

Dr. Puskás István (1902–1955)

1911-ben apját Székelyudvarhelyre helyezték hivatalnoknak, ezért Puskás István középiskolai tanulmányait ott végezte. 1920 után jogi tanulmányokat folytatott és a rendőrségnél helyezkedett el. Családjával Pestszentlőrincre költözött, ahol élénken részt vett a helyi politikai és társadalmi életben. Országos szinten is tagja volt a Magyar Nemzeti Szövetségnek, ahol az eszperantó, a bolgár és az albán bizottságok főtitkára volt.

Pestszentlőrinc várossá válásakor, 1936-ban városi hivatalnok lett. Elnyerte a II. osztályú városi aljegyzői állást, tevékenységi körébe tartozott a rendőrbírói ügyek intézése és a helyi adóhivatal vezetése is.

1940-ben Pestszentlőrinc hozzájárult a székelyudvarhelyi országzászló felállításához, Dr. Puskás Istvánt pedig tanácsnoknak nevezték ki Székelyudvarhelyre. 1941 és 1944 között számos indítványban támogatta a székelyföldi város fejlesztését. 1944 után haláláig ismét Pestszentlőrincen élt.

Helyszín: Pavilon Galéria, 1183 Kossuth tér

Nyitva tartás: kedd-szombat 14-18 óra

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva