Kijárási tilalom este nyolctól, zárnak a középiskolák, éttermek, minden rendezvény tilos

Szerző • 2020-11-09 • Hírek, Közélet Kijárási tilalom este nyolctól, zárnak a középiskolák, éttermek, minden rendezvény tilos bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva232

A miniszterelnök Facebook-oldalán jelentette be, hogy amennyiben az Országgyűlés megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetnek be. Többek között kijárási tilalom lesz este 8 és reggel 5 között, digitális oktatásra térnek át a középiskolák, egyetemek, bezárnak az éttermek, mozik, színházak, stadionok, minden rendezvény tilos lesz, ahogy a gyülekezés is.

A miniszterelnök elmondta: a járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában 8 milliónyian betegedtek meg, és tapasztalataik szerint a járvány lefolyása Magyarországon egy-két hét késéssel követi az ausztriait. hangsúlyozta, hogy a kórházakat ugyan felszerelték és minden rendelkezésre áll: ágy, lélegeztetőgép, maszk és védőfelszerelések, valamint az orvosok és az ápolónők is emberfeletti munkát végeznek, de – emelte ki – “ők is emberek, és számuk véges”.

“Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és az ápolónőink, vagyis a kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. Ezért ezt a terhet, vagyis a megbetegedések számát csökkentenünk kell” – szemlézte Orbán beszédét az MTI. Kijelentette: a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé, ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetni, az operatív törzs ezért a helyzetet áttekintette, és javaslatokat is tett.

A miniszterelnök közölte: amennyiben az Országgyűlés megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetnek be. Ezek a következőek:

– Este 8 óra és hajnal 5 óra között kijárási tilalom lesz. “8 órára mindenkinek haza kell érnie” – fogalmazott. Felmentés csak a munkába és a munkából hazajárás, illetve rendkívüli esetekben lehetséges – tette hozzá.

– Minden gyülekezés tilos lesz,

– az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.

– Az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak,

– a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat pedig nem – folytatta.

– A miniszterelnök közlése szerint általános rendezvénytilalom lép életbe: családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt, temetéseken pedig legfeljebb csak 50 fő vehet részt.

– A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni, szabad téren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

– A szabadidős létesítményeket – fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek – zárva kell tartani – rögzítette.

– A felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni.

– A középiskolákban, nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe, míg a bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.

– A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell. Hozzátette: ezt akkor is meg kell tenni, ha tudják, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságot ad.

A kormányfő a gazdasági intézkedésekre rátérve elmondta: a kereskedelmi és iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-áig történt foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek föltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket – tette hozzá.

Elmondta azt is: az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után – a következő 30 napra – nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek föltétele – folytatta – hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

Az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek majd hatályba, és most harminc napra vezetik be őket, de szükség esetén meghosszabbíthatják. “Adja Isten, hogy ne legyen rá szükség” – fogalmazott.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva