Kiss András – „A debütálás”

Szerző • 2014-09-23 • Művészet Kiss András – „A debütálás” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2541

A kemény munkának mindig megérik a gyümölcse. Nem volt ez másképp Kiss András operaénekessel sem, aki a 18. kerületi fellépésektől egészen a Magyar Állami Operaházig jutott. A szakmában rendkívül fiatalnak tartott művészre kemény hónapok várnak, hiszen a végigpróbázott vakáció után sorra új darabokban mutathatja meg kivételes tehetségét.

thumb.php

Megvalósult egy álom…

Igen, szeptember 14-én debütáltam a Magyar Állami Operaházban. Dohnányi Ernő A tenor című darabjában énekeltem Wolke szerepét. Fantasztikus érzés volt és nagyon régen vágytam már rá.

Jól illeszkedtek a szereppel?

Sosem játszottam még ezt az operát, sőt a többiek számára is ismeretlen volt ez az 1929-ben készült darab. Ennek ellenére nagy sikert aratott a premier. Nagyon jól éreztem magamat a szerepben.

atenor

Milyen volt a nyári próba?

Nagyon nehezen indult, mert maga a zene sem könnyű. A betanulásnál már érződött, hogy ez nem egy Mozart fülbemászó szólam. Küzdöttem vele, de amikor már a fejemben volt, nagyon élveztem. Erre készültem nyáron, viszont egészen a premierig kételyek voltak bennem.

Miért?

Stílusában és hangilag is icipicit magasnak éreztem ezt a szerepet. Úgy éreztem, nem mindig tudom úgy megformálni, ahogy én azt szeretném. De júliusra – miután vagy huszonötször elénekeltem – végül megnyugodtam. Egyébként a szerep megformálásával is bajban voltam, ugyanis ez egy érdekes szerep. Jelen van, színpadon van, de csak ilyen beszólásokkal, mi úgy mondjuk; „beköpésekkel”. Ebből van százötven a darabban. pl.: „Óóóó megjött a gazda!” … és ennyi. Nehéz.

10384843_10152391327843181_2564099927815144989_n-600x400

Milyen előadások várhatóak még?

A tenor előadások mg tartanak, és van egy új, úgynevezett Opera túra Papagénóval. Ez egy körséta és operanépszerűsítés a gyerekek számára. Bemutatjuk az operaház ismeretlen részeit, előadunk nekik egy-egy részletet is. Az első előadásomra még a volt iskolámból, a „Piros iskolából” is jött egy osztály. A volt kémia tanárnőm Zsófi néni kísérte őket, és nagyon örültünk egymásnak. Egy rövid szabadság után pedig elkezdem a készülést egy szintén új darabra, a Varázsfuvolára. A decemberben a Magyar Állami Operaházban induló darabban majd az öreg papot játszom.

Szegeden is lesznek előadások?

Igen, most is éppen Szegeden vagyok, és próbáljuk a Macbeth-et, amelyben Banco szerepét alakítom.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva