Kóbor: Fantasztikus volt a lőrinci közönség

Szerző • 2018-07-05 • Hírek, Könnyű Kóbor: Fantasztikus volt a lőrinci közönség bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva645

A hatvanas évek közepén a Rózsa volt az Omega együttes törzshelye. A kicsit korosabb kerületi rockrajongók még emlékezhetnek arra, hogy az Omega együttes 1964-ben rendszeresen fellépett a Rózsában. Kóbor János segítségével idézzük fel ezeket az éveket, amelyekről kiderült: fordulópontot jelentettek a zenekar életében.

Kár volna vitatni: a magyar popzene történetének legsikeresebb szereplője az Omega, amelyet – mivel karrierje 56 éve töretlen – olykor a magyar Rolling Stonesként is emlegetnek. Az eredetileg gimnáziumi zenekarként tevékenykedő csapat 1962-től használja az Omega nevet. Akkor már egyetemi klubokban léptek fel, nem sokkal később a Budai Ifjúsági Parkban, 1968-ban pedig már angliai turnén vettek részt, hogy onnan hazatérve a Kisstadionban bemutassák azt a nagyszabású, különleges technikával létrehozott látványelemekben bővelkedő előadásmódot, amely azóta is jellemzi a zenekart.

Az 1977-ben angol és magyar nyelven is megjelenő Időrabló című lemezük két okból is fontos volt: egyrészt egymilliónál több példányt adtak el belőle világszerte, ami más magyar előadóknak soha nem sikerült, másrészt ez a lemez nyitotta meg az együttes pályájának egyik legsikeresebb szakaszát, az úgynevezett űrrockkorszakot, amellyel rendkívüli sikereket értek el itthon és külföldön egyaránt.

A kerülethez kötődő érdekesség, hogy a csapat karrierje egy korai korszakában a Rózsában (akkori nevén: Rózsa Ferenc Művelődési Ház) játszott. Kóbor János énekes szerint ez egy fontos időszak volt a zenekar életében.

Somló itt jött képbe

– Az Omega egészen 1964-ig tulajdonképpen egy gimnáziumi, majd egyetemi zenekar volt – emlékezik vissza Kóbor János a korai időszakra. – Illetve akkoriban már felléptünk az Ifiparkban is, de az akkor még korántsem úgy festett, mint a klasszikus korában, a hetvenes–nyolcvanas években. 1961-ben azért alapították, hogy a fővárosi fiatalok szolid táncos szórakozóhelye legyen, Rajnákék (Rajnák László a Budai Ifjúsági Park igazgatója volt – A szerk.) tulajdonképpen a mi sikereinket látva jöttek rá, hogy hétvégenként érdemes beatzenekarokat hívni.

Az énekes szerint az Omega ekkor lépett ki az egyetemi közegből.

Mi nagyon tudatosan törekedtünk arra, hogy ne maradjunk rétegzenekar. Azt szerettük volna, hogy amit csinálunk, minél több emberhez jusson el – meséli. – Azért is, mert sikerre vágytunk, és azért is, mert az egyetemi közeg otthonos volt ugyan, de ott mindig úgy éreztük, hogy a közönség egy kicsit azt gondolja, érte van a zenekar. Szerettük volna megmérettetni magunkat más közegben is.

Ezért kezdett az Omega tudatosan távolodni a budai és a belvárosi helyektől.
Először Zuglóban, a Danuvia Művelődési Házban kezdtünk játszani, 1964-ben pedig minden szombaton Lőrincen, a Rózsában léptünk fel – sorolja Kóbor János. – Teljesen más volt itt a hangulat. A közönség rendkívül nyitott volt, szerettek bennünket, szívből érdekelte őket a produkció. Szép időszak volt, jól éreztük magunkat, szívesen emlékszem vissza rá.

Az Omega történetében másért is fontos volt az 1964-es esztendő: ekkor ült be a dobok mögé a legendás Laux József, aki hét évvel később egy nyugati vendégszereplés alkalmával nem tért haza.
Két meghatározó tagunk kifejezetten a lőrinci időszakban csatlakozott a zenekarhoz. Az egyik Wittek Mária énekes volt, aki három éven át lépett fel velünk, a másik Somló Tamás.

Testametnum

Az Omega ma is rendkívül aktív. 2017-ben jelent meg a Volt egyszer egy Vadkelet című hatnyelvű lemezük, amelyen a kelet-európai országokban megismert kiváló pályatársak előtt tisztelegtek egy-egy daluk feljátszásával. Június végén az Omega volt a vendég a Várkert Bazár Volt egyszer egy Ifipark című koncertsorozata második évadának, az év végén pedig új anyagot adnak ki.

Testamentum címmel készül az új lemez – avat be az énekes. – Ez egy korszerű, a mai ízlésnek megfelelő, mégis omegás anyag, amellyel jövőre sportcsarnokturnéra indulunk itthon és külföldön is.

(Az archív képek forrása: fortepan.hu)

bp18.hu, K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva