Kolibri szárnyán – „A tánc az életem…”

Szerző • 2014-06-10 • Egyéb, Könnyű, Kultúra, Művészet, ProgramokHozzászólások (0)3702

Róthné Major Klára, Állami-díjas táncmester már több mint 20 éve a Kolibri táncegyesület vezetője. Számos tanítvány került ki a keze alól, olyan elismert szakemberek, mint például Juronics Tamás koreográfus. Táncosai olyan hazai és nemzetközi társulatokban is rendszeresen feltűnnek, mint a méltán népszerű Experidance-ben.

Gyermekkorában művészi tornázott, majd az akkor divatos, Jeszenszky Endre mester által Amerikából behozott Jazz tánccal, később pedig a klasszikus balettel ismerkedett meg. A Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán énektanár végzettséget szerzett, de tánctanár végül Budapesten lett, miután a Moderntánc Pedagógus Képzőt és a mesterképzőt is elvégezte. A tánc mellett jógát is oktat, újabb és újabb irányzatokkal ismertetve meg követőit, a XVIII. kerületben.

image001

Mi a különbség a táncművész és a táncmester között?

A táncművész egy profi, egyetemi végzettségű előadó. A táncmester pedig egy olyan oktató, amelyhez táncpedagógusi mesterszak végzettség kell.

Hogyan kezdett táncot oktatni?

Először a XVIII kerületben a Csontváry Általános Iskolában kezdtem tanítóként a munkámat, de hamar rájöttem, hogy nekem a tánc az életem. Így elkezdtem kifejezetten a tánc tanításával foglalkozni.

image005

Hogy tudja követni a táncvilág fejlődését, az új trendeket?

Rendkívül szeretem a szakmámat, így folyamatosan képzem magam, ismerkedek a trendekkel. Mivel változik a világ, így a tánc is, ezért én is új és új dolgokat tanulok. Jönnek olyan tánctechnikák, amelyeket a fejlődés miatt be kell építeni a szaktudásba.

3089_0

Hogyan kerül a jóga egy táncos életébe?

Derült égből villámcsapásként ismerkedtem meg a Bikram jógával. Talán az évek múlásával bekövetkező szemléletváltásnak, az érettebb gondolkodásmódnak is köszönhető. Bár régen is ismertem, részt vettem rajta, de nem volt szimpatikus számomra. Pár évre rá azonban teljes mértékben megfogott, és tudatosabban nyúltam hozzá, mivel rájöttem, a jóga karbantartja a testünket, így a táncosokra is pozitív hatással van. Segíteni tud a túlterhelt izmokon, illetve a nyújtásokban, és testtudatot és mozgáskoordinációt fejleszt. Tehát fantasztikusnak, igazi jolly jokernek éreztem, és beleástam magam.

joga_7_24320_137903

És elindult a jóga irányzat?

Amikor szembesültem a jóga jótékony hatásával, akkor küldetésnek fogtam fel a népszerűsítését. A környezetemnek és pedagógustársaimnak is hirdettem az előnyeit, aztán végül többen jelentkeztek hozzám. Tánctanárból egyszer csak jógaoktató is lettem.

Akkor sikerült a „küldetést” teljesíteni…

Igen! A legnagyobb örömöm benne az, hogy évekkel ezelőtt hozzám kerültek olyan civilek, akik soha semmit nem mozogtak, és a heti rendszerességgel végzett gyakorlatok után olyan pozitív változásokat tapasztaltak a testükön, amin jómagam is meglepődtem. Sokszor megdöbbenek, hogy ezek a hölgyek mire is képesek.

IMG_1542

Gondolom ebben is követi az újdonságokat…

Utóbbi években megismerkedtem a Tissou-val (ejtsd: tisu), ami magyar nevén a légtánc, vagy függönytánc. Kicsit a tánc és a jóga ötvözetének mondhatnám, hiszen a az előadó függönyön függeszkedve, különböző pózokat mutat be. Idén be is vezettem a repertoáromba és a Csontváry iskolában oktatom is a tánc mellett. Ezt azonban csak azért kizárólag táncosoknak, mivel nagyon nehéz mozgásforma.

Ön modern táncot is oktat. Miből áll ez a műfaj?

Laikusok sokszor összekeverik a modern tánc fogalmát a mai Hip-hoppos ugribugrival. A modern tánc az a klasszikus balett alapjaira épülő, de a feszességét már felbontó, picit szabadabb mozgást biztosító felszabadult táncforma. Ez a mai közönség számára már sokkal jobban befogadhatóbb és élvezhetőbb.

Kiknek ajánlaná a táncot?

Aki kisgyermekként kezdi tanulni, és óvodás kortól a felnőtt korig elkísér, akkor egy profi táncossá formálható. Számos profi táncos került ki így a kezeim alól.

IMG_1607

És aki csak hobbiként szeretne táncolni?

Mindenkinek ajánlani tudom a táncot, de főként olyanoknak, akik kellemesebb megjelenésre, jobb mozgáskoordinációra vágynak. Akiknek fontos, hogy legyen tartásuk, ne legyenek csámpásak, vagy púposak, és mondjuk nőként egy szép ruhát és cipőt is viselni tudjanak. A lányos szülőknek is mindig azt mondom, nem azért kell táncolnia a gyereknek, hogy táncos legyen, hanem hogy szép és elegáns nő váljon belőle.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva