Komposztáljunk!

Szerző • 2014-11-27 • Hírek, Zöld környezet Komposztáljunk! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva881

A kerti hulladékok csökkentésének legjobb módja a komposztálás. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjához kapcsolódva folytatjuk cikksorozatunkat.

Már az ókori rómaiak és görögök is komposztáltak.

Komposztáláshoz kaphatóak különböző méretű edények, de otthon is könnyen elkészíthetőek, vagy a kert végében is elhelyezhetjük a komposztot különböző edényzet nélkül is.
Otthoni felhasználásra méretét tekintve az 1 m3 -es nagyságú edények is elegendőek. Javasolt természetes anyagból készültet vásárolni, készíteni.
A komposztálót célszerű széltől és napsütéstől védett helyen, közvetlenül a talajra felállítani, ez utóbbi azt a célt szolgálja, hogy a talajlakó élőlények, amelyek részt vesznek a komposztálásban könnyebben beköltözhetnek a komposztálónkba.
A komposztálóban főtt ételmaradékot, műanyagot, üveget, vagy fémet tartalmazó anyagot ne tegyünk!
Fontos, hogy a komposztot a nyári hónapokban öntözzük, mert ha kiszárad leáll a bomlási folyamat, lényeges, hogy időnként a levegőzöttség miatt átforgassuk.
Kb. egy év után egy föld illatú, morzsalékos anyagot kapunk, amelyet a talaj felszínére terítve, majd beforgatva – de nem túl mélyre – használhatunk tápanyag utánpótlásként.
Komposztálható:
zöldség-, gyümölcshulladék
használt virágföld
tojáshéj
kávézacc
fűnyesedék
gyom
aprított gally
festetlen papír

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva