Húsvétra bezárt a Margit-sziget, az Óbudai-sziget és a Római-part is

Szerző • 2020-04-10 • Hírek, Közélet Húsvétra bezárt a Margit-sziget, az Óbudai-sziget és a Római-part is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva641

A kijárási korlátozást határozatlan időre meghosszabbította a kormány és a húsvéti ünnepekre speciális lehetőségeket adott a polgármestereknek, akik saját jogkörben dönthetnek a települések egyes részeinek a lezárásáról. Karácsony Gergely lezáratta a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot.

A miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást. Hetente fognak mérlegelni és dönteni az esetleges további hosszabbításokról. Speciális lehetőséget adnak a polgármestereknek. Hétfő éjfélig a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak és vezethetnek be.

A polgármesterek el is kezdtek reagálni a bejelentésre, több település is lezárta az ünnepekre a belvárosát. Karácsony Gergely először úgy reagált, egyelőre nem tudják, jogilag egészen pontosan milyen lehetőségeik is lesznek, végül csütörtök este 10-kor egy közleményben jelezte, hogy bár a kormányrendelet még nem jelent meg, mégis döntött néhány dologról.

A közleményben az áll:

„Bár még mindig nem jelent meg a kormányrendelet, amely értelmezi a miniszterelnök szavait, hogy milyen többletjogosítványokat kapnak a polgármesterek, az idő sürget. A húsvéti hosszú hétvége órákon belül elkezdődik.

A budapestiek védelmében, annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg,

ELRENDELEM PÉNTEKTŐL HÉTFŐIG, REGGEL 8-TÓL HÉTFŐ ESTIG MINDEN NAP REGGEL 8 ÉS ESTE 10 ÓRA KÖZÖTT A MARGITSZIGET, AZ ÓBUDAI SZIGET ÉS A RÓMAI-PART LEZÁRÁSÁT.

Terdik Tamást, Budapest rendőrfőkapitányát arra kértem, a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésemnek. Utasítottam Handl Tamást, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét, hogy munkatársaival mindenben legyen a BRFK segítségére. Egyben

UTASÍTOTTAM A BKK-T, HOGY ERRE A NÉGY NAPRA FÜGGESSZE FEL A 26-OS BUSZ KÖZLEKEDÉSÉT, VALAMINT A JELZETT IDŐSZAKBAN NE ÁLLJON MEG A 4-ES ÉS A 6-OS VILLAMOS A MARGITSZIGETNÉL.”

A főpolgármester hozzáteszi: tisztában van vele, hogy „a döntés a kikapcsolódni vágyó budapestiek körében népszerűtlen lehet, sokaknak okoz kényelmetlenséget”, ám a járvány terjedésének megfékezése most a fontos, és ehhez nehéz döntéseket is meg kell hozni.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva