KORONAVÍRUS: Szeptembertől ismét lezárják a határokat

Szerző • 2020-08-28 • Hírek, Közélet KORONAVÍRUS: Szeptembertől ismét lezárják a határokat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva193

Szeptember 1-jétől a külföldi állampolgárok Magyarország területére nem léphetnek be. A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk. Ezt úgy tudják lerövidíteni, ha két napon belül két negatív tesztet is bemutatnak – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány péntek délutáni ülése után tartott kormányinfón.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy visszatérnek az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályok. Elkezdődött a második hullám, és a márciusira emlékeztető megbetegedési adatok jellemzőek Európa-szerte: mindenütt rohamosan nő a fertőzések száma, így hazánkban is – közölte a pénteki Kormányinfón.

A behurcolás veszélye fennáll. A fertőzések eredetének többsége külföldi ezért azoknak a magyaroknak, akik belépnek az országba, két negatív tesztet kell bemutatniuk, ez vonatkozik a külföldi diákokra, akik Magyarországra jönnek tanulni. A tesztet mindenkinek magának kell finanszíroznia, nem fizeti ki senki helyett az állam. Gulyás azt is bejelentette, hogy csak az országban elvégzett tesztet fogadnak el.

Megszüntették az országok járványügyi besorolását, Magyarország zöld, minden ország a vörös zónába került.

A kormány döntött arról is, hogy 50 lélegeztetőgépet adományoz Kárpátaljának, folytatta Gulyás, és arról is beszámolt, hogy ő azért vehet részt a kormányinfón, mert két negatív koronavírus-tesztje lett, és a tisztifőorvos engedélyezte a kormányülésen való részvételét. Megjegyezte, a teszteket ő fizette.

Az Emmi nem tiltja meg, de nem is tanácsolja a nagy tanévnyitó ünnepségeket, válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére. A minisztérium részletes járványügyi ajánlásokat küldött az iskoláknak.

Azért dolgozik a kormány, mondta Gulyás, hogy ne kelljen ismét bezárni az iskolákat, de a jelenlegi szabályozás alapján akár egyesével, területi adatok alapján is dönthetnek majd, melyik oktatási intézményekben kell szigorításokat bevezetni.

Budapest, 2020. augusztus 28.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. augusztus 28-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

A most elfogadott szabályok egy hónapig maradnak érvényben.

Egyelőre nem tervez a kormány külön vásárlási idősávot bevezetni a 65 évnél idősebb korosztálynak, mondta Gulyás, mint ahogy kijárási korlátozás se várható, mert az egészségügy mostanra maximálisan felkészült a védekezésre. A jelenlegi szabályokat kell mindenkinek szigorúan betartania, nem terveznek új korlátozást hozni, a maszkviselést viszont szigoríthatják.

Fontos volt, hogy legyen elég lélegeztetőgép itthon a járvány tetőzésekor, hogy ne alakuljon ki olyan katasztrofális helyzet, mint Olaszországban tavasszal, válaszolta Gulyás a 444 újságírójának, aki arról kérdezte, hogy miért volt szükségünk 20 ezer lélegeztetőgépre. Gulyás szerint kár a piaci árat keresni, mert turbulens volt a piac, és minden egyes lélegeztetőgépért harc volt. Válaszaiból az is kiderült, hogy a beszerzésért a külügyminiszter volt a felelős, és arra számít a kormány, hogy ami felesleg marad a járvány után, azt normál piaci áron el tudjuk adni.

A kormány döntésének előzménye, hogy az elmúlt napokban ismét jelentősen megnőtt a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma. A csütörtöki 91 után pénteken már 132 új fertőzöttről számoltak be, és bár ketten meggyógyultak, így is 130-cal nőtt a fertőzöttek száma. Ennél több új fertőzött április 10-e óta, vagyis több mint négy hónapja nem volt.

Forrás: index.hu, MTI

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva