Kórus siker Bajorországban

Szerző • 2014-08-07 • Egyéb, Hírek, Kultúra Kórus siker Bajorországban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1303

A Németszármazású Polgárok Egyesületének 18. kerületi „Liederschatz” azaz „Dalkincs” hagyományőrző kórusa 2006 tavaszán alakult meg, egy baráti társaságból. A kórustagokban az éneklés szeretetén kívül az volt a közös, hogy gyermekeik a „Piros” iskolába jártak, ott végezték a tanulmányaikat. Fennállásuk óta már harmadszor léphettek fel Bajorországban, ahol előadásukkal hatalmas sikert arattak.

A jelenleg 23 tagot számláló kórus tagjai – a dalokat betanító Nagyné dr. Szabó Zsuzsával együtt – egytől egyig civilek, azaz komolyabb zenei előtanulmányokkal nem rendelkeznek. A kórus közel 30 kisebb-nagyobb fellépéssel a háta mögött – 2010 tavaszán – két kategóriában is minősítésre jelentkezett, ahol a német szerzők többszólamú műveinek előadása kategóriájában „Arany”, a Magyarországon gyűjtött német népdalok kategóriájában pedig „Dicséretes arany” minősítést szerzett.

DSC_0641

A Liederschatz kórus idén júliusban két városban, Münchenben és Rodingban vendégszerepelhetett. Az első fellépésük a híres müncheni Hofbräuhausban volt, ahol a Bajor-Magyar Fórum éves közgyűlésére kaptak meghívást. A kórus a címerteremben megtartott ünnepségen magyarországi német népdalcsokrot adott elő. Ugyanakkor két magyar népdal is felcsendült, melyeket Dr. Hollósi Mihály, a Magyar-Bajor Baráti Társaság elnöke klarinéton, Balogh József pedig tárogatón kísért.

Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a Magyar-Bajor Baráti Társasággal és rendszeresen, már évek óta éneklünk a rendezvényeiken. A fórum elnöknője hallott minket, és az ő kérésére léptünk fel az ünnepségen. Voltak ott magyarországi németek is, akik innen kerültek ki Münchenbe. Ők kifejezetten örültek nekünk, és jó érzéssel hallgatták azokat a régi dalokat, amelyeket még gyerekkorukban énekeltek. Aztán úgy gondoltuk, ezt az utazást összekötjük egy második úttal testvérvárosunkba, Rodingba.” – mondta Nagyné dr. Szabó Zsuzsanna

DSCF2976

A Liederschatz kórus fellépésének második helyszíne tehát a 18. kerület testvérvárosaként is ismert Roding volt, ahol egy csodálatos templomi koncerten énekelhettek. Az egyházi dalok 2010. karácsonyán kerültek a repertoárba, így mára több mint 70 dal közül választhatnak egy egy fellépés alkalmával. A vendégszereplés akkora sikert aratott, hogy a Vokalensemble Hubert Velten kórus már az idén, Advent első szombatján a 18. kerületbe látogat, hogy két koncerten is felléphessen a Liederschatz kórussal.

Nagyné dr. Szabó Zsuzsanna hozzátette – „Régebben már énekeltünk a Roding-i tűzoltóság 150. évfordulóján. Idén pedig a fiatal helyi templomkórussal léptünk fel, amit egy rendkívül energikus atya vezet. Tőlük kaptuk a meghívást egy közös koncertre, amely annyira jól sikerült, hogy egyből jönnek hozzánk vendégszerepelni. Lehet, hogy a kiejtésünk nem volt a legnagyszerűbb, és talán nem volt mindig érthető, de próbáltunk német dalokat is énekelni helyi tájszólásban. Ez is nagy sikert aratott a közönségnél, akikkel végül közösen énekeltünk. Mivel itt mindannyian hobbiként éneklünk a civil szakmánk mellett, így ez a kirándulás egyben szórakozás és csapatépítő program is volt. Mindig öröm számunkra ha együtt lehetünk, illetve ha egy-egy meghívás vagy sikeres pályázat lehetőségével a kórus külföldön is felléphet.”

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva