Közel 70 ezer fát gondoznak a Városgazda kertészei

Szerző • 2018-10-24 • Hírek, Közélet Közel 70 ezer fát gondoznak a Városgazda kertészei bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva854

Gyakran tépázzák meg viharok és viharos szelek fás, erdős területeinket és a kertvárosokat, városi utcákat sem kímélik. Gyakran szóltak az országos hírek kidőlt fákról, leszakadt ágakról, és az általuk okozott károkról, balesetekről. A XVIII. kerületnek mintegy 70 ezres faállománya van, amit igencsak nagy feladat gondozni. A teendőkről mesélt a varosgazda18.hu-nak a kertészeti osztály vezetője, Haigl Béla.

Általában betegségek, fagyás, kiszáradás vagy a talaj túlzott felázása miatt válhatnak veszélyessé a fák, ilyenkor törhetnek, dőlhetnek, károkat okozhatnak, embereket veszélyeztethetnek. A veszélyesnek ítélt fákat dokumentáljuk, fotózzuk, és a kerületi főkertésszel történt egyeztetés után cselekszünk. Megpróbálunk esélyt adni a beteg fáknak is, első körben visszavágjuk, gallyazzuk őket, így a 70%-uk életben maradhat. Éves szinten mintegy 6 000 fát gondozunk, 300-400 fát gallyazunk, és megközelítőleg 50 darabot vágunk ki – nyilazkozta Haigl Bélától, a Várogazda18 Zrt. Közterület Kertészeti Osztályának vezetője.

Urai László, a Közterület Kertészeti Osztály művezetője elmondta, hogy vannak veszélyesebb fafajták, amelyekre érdemes fokozottan figyelni.

Az eperfák, fenyőfák, meggyfák és cseresznyefák hajlamosak gyökerestől kifordulni, ha nagyon felázik a talaj körülöttük. Ha repedezett a talaj a valamelyik fa törzse körül, az már jelenthet valamit, érdemes rá figyelmet szentelni. Problémákat okozhatnak a csúcsszáradásra hajlamos fafajták is, ilyen például az akácfa, nyárfa, juharfa, csörgőfa. Ezekről a letörő száraz ágak, gallyak eshetnek le. Mindig megvizsgáljuk a fák törzseit, ágait, leveleit, hogy mi állhat a száradásuk hátterében, és ezek tükrében gondozzuk őket – mondta Urai László.

Forrás, fotó: varosgazda18.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva