Krúdy-kör: festmények és anekdoták

Szerző • 2019-04-01 • Hírek, Kultúra Krúdy-kör: festmények és anekdoták bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva569

Ezúttal is a képzőművészeté és az irodalomé volt a főszerep a Krúdy-kör estjén. A Zila Kávéház galériája megtelt érdeklődőkkel március 28-án – olvastuk a bp18.hu oldalon.

A rendezvény mindkét főszereplője – Szabados István festőművész és Király Lajos író, költő, műfordító – a Magyar Kultúra Lovagja címmel büszkélkedhet. A vendégeket ifj. Zila László köszöntötte, aki elmondta, hogy évek óta örömmel adnak helyet a Krúdy Gyula Irodalmi Kör kiállításainak és könyvbemutatóinak, amelyeket mindig zene színesít. Az est házigazdája, a lőrinci Ujvári Ferenc pedig régi ismerősként és barátként köszöntötte a két alkotót.

Először Szabados Istvánról hallhattunk szép szavakat április 16-ig látható kiállításának megnyitása alkalmából. A festőt ez év januárjában avatták a Magyar Kultúra Lovagjává, de az évtizedek alatt több kitüntetéssel, díjjal jutalmazták a festészetét. A Krúdy-kör elnöksége 85. születésnapja alkalmából tavaly Arany Krúdy-emlékéremmel ismerte el a munkásságát. Azt már az alkotótól tudtuk meg, hogy szakmai tudását a zebegényi festőiskolában, valamint az újpesti és a pedagógusi képzőművészeti körben gyarapította, és számos fővárosi, illetve vidéki kiállításon mutathatta be a képeit.

A Krúdy-kör estjén a szerző, Király Lajos e szavakkal mutatta be most megjelent Anekdoták című könyvét:
Jómagam már sokszor foglalkoztam életem egy-egy állomásával, amelyek különböző kötetekben jelentek meg. Mégis vannak, voltak olyan pillanatok, amelyeket nem tudtam vagy nem akartam semmiféle műfajba beletuszkolni, hanem arra vártam, hogy röviden, szinte anekdotaszerűen felvillantsak egy-egy érdekességet az életemből, magamról… Most érkezett el az idő, hogy közkinccsé tegyem bélavári gyermekkori, nagykanizsai serdülőkori és felnőttkori rövidebb, olykor hosszabb történeteimet.

Ez sikerült is a szerzőnek: ahogy hallható volt egy-egy anekdota felolvasásakor, némelyik valóban igazi „közkincs” lehetne…

Forrás: bp18.hu/T.L.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva