KSH felmérés: életmód és egészség

Szerző • 2014-09-12 • Család, Egészség, Egyéb, Hírek, Közélet KSH felmérés: életmód és egészség bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva3546

Az önkéntes felmérést Európa-szinten ötévente végzik el, hogy nyomon követhessék a lakosság életmódját, változásait, egészségtudatosságát…

Európai lakossági egészségfelmérés – ide kattintva olvasható a tájékoztató:

2014 őszén Magyarországon is sor kerül az Európai lakossági egészségfelmérés második fordulójára (ELEF2014).

Az Európai Parlament és Tanács 1338/2008/EK számú rendelete előírja a lakossági kikérdezésen alapuló felmérés ötévenkénti végrehajtását a tagországokban, abból a célból, hogy rendelkezésre álljon az a minimális statisztikai adatállomány, amelyből kiszámíthatók a minden tagállamtól elvárt mutatók, az ún. egészségindikátorok. Az első harmonizált felmérést Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2009-ben bonyolította le. A felmérés második fordulójának végrehajtását a Bizottság 141/2013/EU számú rendelete szabályozza.

A személyes kikérdezésen alapuló felmérések segítségével képet alkothatunk a lakosság egészségi állapotáról, az életvitel jellemzőiről, az önellátással kapcsolatos korlátozottságról, valamint a testmozgásról, a táplálkozásról, az egészségkárosító szokásokról és az egészségügyi ellátórendszer igénybevételéről, az ellátással való elégedettségről, illetve egyéb, az egészséget befolyásoló tényezőkről.

A 2014. évi lakossági egészségfelmérés szeptember 15. és december 15. között, 532 településen, 9479 fő megkérdezésével zajlik. A vizsgálat a 15 éves és idősebb, magánháztartásokban élő lakosságra terjed ki, az adatgyűjtésből az intézményekben – pl. öregek otthonában, szociális intézményekben, börtönben – élők kimaradnak. A véletlen mintavétellel kiválasztott személyeket a jelzett időszakban a KSH kérdezői keresik fel, és mobil eszköz (laptop) segítségével rögzítik a kérdésekre adott válaszaikat.

Az ELEF2014 válaszadóinak egy kisebb csoportján (ahogyan 2009-ben is) az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (OTÁP2014) végez. Bővebb információk a www.oeti.hu weboldalon, a Felmérések menüpontban találhatók.

Ezen a honlapon a felmérésben részt vevők, a téma iránt érdeklődők tájékozódhatnak az adatgyűjtésről, illetve a témához kapcsolódó publikációkról, aktuális eseményekről.

Jó böngészést és jó egészséget kívánunk!

europai-lakossagi-egeszsegfelmeres

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva