Kurucz Ferenc magyar tájai

Szerző • 2019-05-25 • Hírek, Művészet Kurucz Ferenc magyar tájai bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva497

Beutazta a fél világot, köztük a határon túli magyar földeket is. Az ezeken az utakon szerzett élményeit vetíti vászonra ecsetjével Kurucz Ferenc festőművész, akinek Magyar tájakon címmel nyílt kiállítása a Pestszentimrei Közösségi Ház galériájában – olvastuk a bp18.hu oldalon

A Kurucz-képek segítségével magyar tájakat, városokat barangolhatunk be június 8-ig. Érdemes elszánni magunkat egy kis barangolásra, mert így megismerhetjük természeti és épített értékeinket sajátos felfogásban, és megismerhetjük a festőművész lelki világát, gondolatait is. A megnyitón, Feledy Balázs művészeti író méltatta a negyedszázadig kerületünkben, jelenleg a szomszédban, Pesterzsébeten élő művész munkásságát:

  • Másfél évvel ezelőtt ugyanitt nyitottam meg Kurucz Ferenc kiállítását, azóta új képei születtek, amelyek itt láthatók, és megállapítható, hogy egyre jobb színvonalúak alkotásai. A látványból indulva élményeit festi meg, melyeknek egyik döntő forrása a sok-sok utazás, az azokon szerzett benyomások. Meghatározóak erdélyi, felvidéki és magyarországi élményeinek képpé alakítása, melynek beállításai eredetiek, nem közhelyesek, látszik, hogy belülről, a lelkéből fakadnak. Egy élményt, egy képet nemcsak lefesteni, hanem főleg megfesteni kell! – mondta, majd jó barangolást kívánt a képek közt, magyar tájakon. Egyébként is, Kurucz Ferenc munkái között leggyakrabban tájképeket fedezhetünk fel. Nagyszülei világáról mesél, például, Erdély, a Hargita, a Békás-szoros és Torockó látképe.

A festőművészről annyit tudni érdemes, hogy gyerekkorában, az iskolában az órákon és a szünetekben rendszeresen rajzolt, de odahaza házi feladat készítés közben is, mégsem került a művészi pályára. Hogy családját felnőttként eltartsa, marketingensként lett cégvezető, a festéssel jó időre felhagyott, de két évtizeddel ezelőtt újra intenzívebben használja ecsetjét, és azóta Pestszentimrén többször nyílt kiállítása képeiből. A mostanira, a másfél év alatt vászonra álmodott félszáz alkotásból, 31-et válogatatott ki.

A megnyitó hangulatát Draskóczy Zoltán gitárművész alapozta meg játékával.

Forrás: bp18.hu/Temesi László

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva