Év végéig engedélyeztetheti kútját bírság nélkül

Szerző • 2020-02-13 • Hírek, Közélet Év végéig engedélyeztetheti kútját bírság nélkül bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva871

A fúrt, ásott, vert kutak engedélyeztetési kérelmét idén december 31-ig lehet leadni az önkormányzatnál, utána már vízgazdálkodási bírságot kell fizetni. Az adatlap letölthető a cikkünkben lévő linken keresztül is vagy igényelhető személyesen a Polgármesteri Hivatalban.

Az Országgyűlés döntésének értelmében a fúrt és ásott, vagy vert kutak engedélyeztetésének végső határideje: 2020. december 31. A szabályozás értelmében, aki ezen időpontig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül fúrt és ásott vagy vert kútra, annak 2021. január 01. napját követően vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie.

Röviden összefoglalva minden olyan kutat, amelynek talpmélysége 30 méternél nem mélyebb, évi 500 m³ vízkivételi mennyiségnél kevesebb víz kerül kitermelésre; kizárólag kerti öntözési célra, és/vagy házi vízellátásra (nem gazdasági célt) szolgál; épülettel rendelkező ingatlanon van, helyi vízgazdálkodási hatóságként a helyi önkormányzat jegyzője engedélyez.

Minden egyéb esetben a Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatáskörébe tartozik a kút üzemeltetési és fennmaradási engedélyezési eljárása.

A kérelem letölthető az önkormányzat weboldaláról ide kattintva, valamint átvehető személyesen a Műszaki, Építéshatósági és Környezetvédelmi Irodánál, illetve a Hivatal ügyfélszolgálatán.

Amennyiben az ingatlan tulajdonosa, használója a kút vízjogi fennmaradási engedélyeztetését 2020. december 31. napjáig nem kérelmezi, 2021. január 01 után azt már csak vízgazdálkodási bírság megfizetése mellett kezdeményezheti.

Ásott (gyűrűs) kutak esetén az engedélyeztetési eljárásba nem szükséges kútfúrási jogosultsággal rendelkező szakember bevonása, fúrt kutak esetében azonban a szakértői aláírás, valamint a jogosultságot igazoló okirat másolata nem mellőzhető.

Kiemelt kép: Pixabay

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva