Kutyanevelés szeretettel, de figyelemmel

Szerző • 2014-09-09 • Egyéb, Könnyű, Programok Kutyanevelés szeretettel, de figyelemmel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2757

A 18. kerület Budapest legzöldebb kerülete, ahol megannyi kertes házban sok kutyus él. A lelkes gazdik akaratuk ellenére sajnos sok hibát elkövetnek a kutyanevelés folyamán. A berögződött rossz viselkedést, pedig később nagyon nehéz helyrehozni, korrigálni. A gyakori nevelési problémák valamint a megoldást nyújtó helyes módszerek tekintetében Juhász József aranykoszorús mesterkiképző ad tippeket.

Dog-Shaking

Milyen gyakorlati tanácsokat adna a friss gazdiknak?

A legelső, hogy menjenek kutyaiskolába!

Miért rögtön az iskolát említette?

Csomó dolgot sajnos nem képesek a gazdik a kutyájuknak megtanítani. Ennek egyik oka a rossz nevelési eszközök megválasztása és a rendkívüli időhiány.

Melyek a gyakori viselkedési problémák, amit leghamarabb rendbe kell tenni a kutyusnál?

Először is, hogy ne rohanjon ki a kapun, és tudja, hogy hol van a területének a határa. Ne ugráljon fel az emberekre, és pláne ne nézzen bele egy babakocsiba. Sajnos, a legtöbb tartónál ez mind előfordul. Fontos, hogy tudjuk visszahívni a saját kutyánkat, akár az utcáról, akár az idegenektől. Feltétel nélkül kell, hogy hallgasson ránk.

670px-Teach-Your-Dog-to-Sit-Step-13

Miért nem tudja a saját gazdájuk trenírozni ezekre az ebeket?

Mert általában nem ismerik a saját jószágukat. Tehát megvesznek, vagy kapnak egy kutyát és nem is nagyon érdekli őket a fajta viselkedése. Mint egy gyereket, a saját arculatukra próbálják nevelni, vagy csak egy játéknak, dísznek tartani.

Melyik a leggyakoribb hiba, amit a gazdik elkövetnek a kutyanevelésnél?

A leggyakoribb a „tyuntyikázós” kutyanevelés, amikor a „jajj nyuszóka-muszóka” és társai hangoznak el. Következetlenül nevelik és rosszul kondicionálják a kutyát. Nem magyarázunk a jószágunknak, hogy mit nem szabad, és várunk a véleményére. Ő parancsból ért. De nem is adunk neki jutalomfalatot, hogy ne ugasson, mert azt kondicionáljuk benne, hogy ha ugat, akkor finomságot kap. Ezért egyre többet fog ugatni. Ha pedig egyszer elrontottuk…

Teaching-A-Dog-to-High-Five

Hogyan fegyelmezhetünk?

Egyenes és értelmes kifejezéssel, határozott hanglejtéssel. Mi neveljük és nem idomítjuk a kutyákat. Ha ügyes, akkor jutalmaznunk kell. Ha rosszat csinál, akkor fegyelmezni kell, de azt is figyelmesen, ugyanis nem szabad, hogy féljen tőlünk a kutyánk. Értelemből és nem félelemből kell cselekednie. A falkában élő fajtáknak oda lehet „koppintani” ha kell, mert ők abból értenek.

Hogyan viselkedjünk a „munkakutyával”?

Mint egy szolgálatot teljesítő házőrzővel. Lelke van, és ugyanolyan teste, mint a többinek. Sajnos sokszor emészthetetlen szeméttel etetik (kenyér, csirkeláb) őket és nem foglalkoznak a mentális állapotukkal, pedig tápláló ételre és szeretetre van szüksége, mint minden más kutyusnak.

Milyen szakirodalmat ajánlana a gazdiknak a neveléshez?

Konrad Lorenz: Ember és kutya című alapművét ajánlanám az összes kutyatartónak. Ebben a szakirodalomban minden megtalálható, amit a kutyáról és mellette önmagunkról tudni kell.

Hol találkozhatnak önnel a kutyatartók, ha konzultálni szeretnének?

A www.kutyaiskola.com -címen, illetve járok bemutatózni is, így a 18. kerületben a sportízelítőn is kint leszünk. Bemutatót tartunk a keverékkutya szépségversennyel a Havanna napokon is.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva