Lámpással a máglyához

Szerző • 2015-11-09 • Hírek, Közélet Lámpással a máglyához bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1229

Saját készítésű lámpással vonulnak ismét a Márton-napi fényünnep résztvevői a Piros iskolától a Régi piactérre.

A késő őszi ünnepek között az egyik legszebb Szent Márton napja. Ma már az ország legkülönbözőbb pontjain ismerik a hozzá kötődő szokásokat, amelyek közül nálunk sokáig a libás ételek fogyasztása volt a legelterjedtebb.

Északról – elsősorban Németországból és Hollandiából – érkezett hozzánk a lampionos felvonulás és az édességajándék kedves hagyománya, amely a Márton cselekedeteit átfűtő krisztusi fény, illetve a könyörületesség szimbóluma. Nem csoda, hogy a kerületünkben a helyi német nemzetiségi önkormányzat tagjai és a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola, vagyis a Piros iskola tanárai, diákjai honosították meg ezt a tradíciót.

Az idei ünnepség menetrendje hasonló lesz a korábbiakhoz. A résztvevők november 11-én délután öt és negyed hat között találkoznak a Piros iskola udvarán. Az iskolások és kísérőik saját készítésű lampionokkal mennek az Üllői útról a Piac térre, ahol az alkalomhoz illő dalokat énekelnek majd. Meleg tea, „libasüti”, libazsíros kenyér jut mindenkinek, és még egy tűzoltóautó is látványosságként szolgál ezen az estén. Az ünnep fénypontja a máglya fellobbanása lesz.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az eseményre.

bp18.hu, K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva