Lassan itt a madáretetési szezon vége

Szerző • 2015-02-28 • Hírek, Könnyű Lassan itt a madáretetési szezon vége bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2192

Az etetők legfontosabb szerepe a szemléletformálás. A cinegék a leggyakoribb vendégek, akiknél az etetést a költési időszak előtt be kell fejezni, különben el is pusztulhatnak a fiókák.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tájékoztatása szerint a madarak téli etetésének legfontosabb indoka – bármilyen furcsán hangozzék is – elsősorban a szemléletformálás – írta a greenfo.hu.

Ha nem etetnénk a települési (énekes)madarakat, akkor vonuláskor, kóborláskor enyhébb időjárású területekre húzódnának. Mivel azonban az etetés (és ennek országos kommunikációja) több mint 100 éves múltra tekint vissza Magyarországon, a madarak generációk óta számítanak az így kapott táplálékra, azaz itt vannak velünk télen is.

madarak_bent

Ha pedig itt vannak, akkor a jelenlétük, látványuk, nyüzsgésük rengeteg örömet szerez az embereknek; tehát a róluk való gondoskodás a létező legjobb, és az eredmények alapján a leghatékonyabb össztársadalmi szemléletformáló eszköz. Mivel az etetők térben és időben jól tervezhetővé teszi a madármegfigyelés élményét, az egyéni és családi szabadidős programok szervezésében, az óvodai nevelésben, a közoktatásban, az erdei iskola típusú szolgáltatásokban, a települési és térségi szintű turizmusfejlesztésben is szerepet kaphatnak.

madarak03

Az MME honlapja szerint „az elmúlt évszázadban kialakult gyakorlat szerint a madáretetés a fagyos, havas, ónos esős időszak, tehát a késő ősztől kora tavaszig tartó hónapok madárvédelmi tevékenysége. Mára ez az egykor magától értetődően tiszta kép összetettebbé vált. Nyugat-Európa egyes régióinak környezetállapot-romlása, többek között a megfelelő mennyiségű egészséges táplálék szűkös hozzáférhetősége miatt az énekesmadarak állománya drámaian csökkent, ezért az ottani állatvédelmi szemlélet (nem kis mértékben a madáretetés kiemelt természetvédelmi figyelemfelhívó, szemléletformáló hatása miatt) a madarak egész éves etetését támogatja.

Ha tovább etetünk, meghalnak a cinkefiókák

Hazánkban szerencsére továbbra sincs szükség az egész éves etetés gyakorlatának bevezetésére, ezért legkésőbb a költési időszak április elejei kezdetével fejezzük be a kert madarainak etetését.

Ennek nemcsak elvi, de madárvédelmi oka is van. Megfigyelések számolnak be arról, hogy a cinegék hajlamosak az etetőben maradó napraforgóval etetni a fiókáikat, akik ezt nem tudják megemészteni, és a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól megfulladhatnak, elpusztulhatnak. A magvak fiókakori emésztése nem egyszerű feladat, erre néhány nálunk élő faj képes csak (ezeknél a magokat a szülők előemésztik), ezért magevő madaraink többsége is rovarokkal eteti fészekben fejlődő fiókáit.”

Összességében helytől és régiótól függően több tucatnyi faj is téli vendég a lakott területeken, egy-egy jó helyen lévő etetőn ezek jelentős része meg is fordulhat. A leggyakoribb fajok: széncinege, kék cinege, barátcinege, házi veréb.

madarak02_bent

A közelgő tavasz idején az etetést érdemes abbahagyni, viszont eljön a következő madárvédelmi munkák időszaka: telelő madarak ürülékének kitakarítása az odúkból, gólyakosár kihelyezés, porfürdő készítése, itatás. A fecskéknek mesterséges sárgyűjtőhelyet és műfészket lehet készíteni.

A téli madáretetésről minden információt megtalál (sok-sok fotóval és videóval) az egyesület oldalán ide kattintva.

(Forrás: greenfo.hu )

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva