Lefagyott az áremelkedés az albérletpiacon

Szerző • 2016-02-07 • Hírek, Közélet Lefagyott az áremelkedés az albérletpiacon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva935

Aki a közelmúltban szeretett volna más helyre költözni, az tudja, hogy a budapesti ingatlanok árai jelentősen megnőttek. Az ingatlan.com legújabb jelentése szerint a horror árak jelenleg stagnálnak 2015 februárjához képest. Semmi nem garantálja azonban, hogy a helyzet – ami azoknak kedvez, akik megválnának jelenlegi lakhelyüktől – tartós lesz.

A portál több mint ötezer hirdetés alapján vetette össze a mai árakat a tavalyaikkal. A teszt során a legnépszerűbb ingatlanokat, vagyis az 50-70 négyzetméteres téglaépítésű lakásokat vizsgálták.

Az MTI-hez eljuttatott elemzés szerint a vizsgált lakások országos átlagára hét százalékkal, havi 150 ezer forintra emelkedett, ugyanakkor az átlagot nagyon felhúzzák a magas budapesti árak. A fővárosban idén február elején átlagosan 160 ezer forintért hirdettek egy lakást, ami megegyezik a 2015 februári értékkel.

Az egyes kerületek jelentős eltéréseket mutattak, a XIII. kerületben 140 ezerről 172 ezer forintra (23 százalék), a XI. kerületben 15 százalékkal 150 ezer forintra nőttek a bérleti díjak tavaly február óta. Eközben a II., a III. és a XII. kerületekben 169-173 ezer forintról 150 ezer forintra mérséklődtek a díjak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a 2015-ös erős emelkedésben szerepet játszottak a befektetési célú ingatlanvásárlások, és a kereslet növekedése sem elhanyagolható, amiről ugye tudjuk, hogy a kínálati árat is növeli.
A most kialakult stagnáló helyzetet a szakértő a kereslet csökkenésével és a kínálat emelkedésével magyarázta. Januárban a kiadó lakásokra történő keresések száma 9 százalékkal csökkent 2015 januárhoz képest, miközben február elején országszerte és a fővárosban is 29 százalékkal több kiadó lakás volt, mint egy évvel korábban.

A következő időszakban elképzelhető, hogy a pár napra kiadott lakáshotelek veszítenek jelentőségükből, és inkább hosszú távú lakáskiadás veheti át a főszerepet a piacon, ami hozzájárulhat a bérleti díjak stabilizálódásához” – vélekedett Balogh László.
A szakember úgy látja, a következő időszakban egyre inkább az új lakások piacára helyeződik a hangsúly, többek között a kormányzati lakásprogram (csok) keresletélénkítő hatása miatt.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva