Szociális ellátórendszer – legyen átláthatóbb!

Szerző • 2015-02-21 • Hírek, Közélet Szociális ellátórendszer – legyen átláthatóbb! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1530

Változik a szociális ellátások rendszere március 1-jétől. Az átalakítás nyomán szétválnak az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai.

Változik a szociális ellátások rendszere március 1-jétől. Az átalakítás nyomán szétválnak az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai. A kormányzat célja az, hogy aki csak teheti, munkából jusson rendszeres jövedelemhez, ám továbbra sem maradnak segítség nélkül azok, akik nem tudnak visszakerülni a munka világába.

Szociális célokra összességében több jut 2015-ben, mint az előző évben, de a területen belül eltolódnak a hangsúlyok. Egységessé válnak a segélyezéssel kapcsolatos hatáskörök, átalakul a finanszírozás rendszere. A kormány célja az, hogy mindenki megfelelő ellátást kapjon, aki valóban rászorul, a többieket azonban a munka világa felé terelik. Az átalakuló támogatások egy igazságosabb, átláthatóbb és a visszaéléseket minimalizáló rendszert eredményeznek – foglalta össze a változások lényegét Hodruszky Csaba, a XVIII. kerületi Kormányhivatal vezetője, hozzátéve: nagyobb költségvetési támogatás jut idén a közfoglalkoztatásra is.

Segély helyett munkát

Sokan vélték úgy, hogy a segélyezés rendszere igazságtalan, és az ügyintézés nem áttekinthető.

Az új rendszer lényege az, hogy az állam által garantált jövedelempótló formákon (foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, ápolási díj és időskorúak járadéka) túl a további szociális támogatások elosztása a jövőben az önkormányzatok feladata lesz – fogalmazott Hodruszky Csaba.

segely01_bent

Az állás nélkül maradt munkavállalónak ezután is a munkaügyi kirendeltségen kell bejelentkeznie, annak segítségével juthat újra álláshoz, vehet részt átképzési programban, illetve az álláskeresés sikertelensége esetén a kirendeltség igazolása alapján a kormányhivatal állapítja meg a foglalkoztatást helyettesítő támogatást. A szakmájukban elhelyezkedni nem tudók átmenetileg a közfoglalkoztatásban is találhatnak feladatot.
A hivatalvezető hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatásban a diplomások számára is kínálnak álláslehetőséget, sőt van példa arra, hogy valaki a saját végzettségének megfelelő területen tud átmenetileg közfoglalkoztatottként elhelyezkedni, és onnan kerül vissza a munkaerőpiacra.

Az álláskeresőknek pedig jó hír lehet, hogy mind több mulitnacionális vállalat és kisebb cég keresi a kapcsolatot a kirendeltségekkel, így a legtöbb álláskeresőnek rövid időn belül tudnak állást kínálni.

Változó szociális támogatási rendszer

Más a helyzet a jelenleg, illetve február 28-ig rendszeres szociális segélyben részesülőkkel. Kerületünkben ez a változás 700–750 főt érint. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósításának feltételei nem változnak. Az eddig rendszeres szociális segélyben részesülőket érintő változás, hogy ezentúl egészségkárosodási támogatásban részesülhetnek azok, akik rossz egészségi állapotuk miatt nem tudnak munkát vállalni – magyarázta Hodruszky Csaba.

Gyermek-felügyeleti támogatást kaphatnak márciustól azok, akik 14 év alatti gyermekük napközbeni ellátását másként nem tudják megoldani. A nyugdíjkorhatárt öt éven belül elérők a továbbiakban foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülhetnek, ha vállalják az együttműködést a munkaügyi kirendeltséggel.

A jövedelempótló támogatásokat a jövőben száz százalékban a központi költségvetés finanszírozza, és ezeket a támogatásokat márciustól a járási hivatalok adminisztrálják.
A kerületi kormányhivatal vezetője elmondta, hogy a jelenleg szociális támogatásban részesülők ügyét a jegyző ezekben a hetekben vizsgálja felül, s a folyamat végén mindenkit személyesen értesítenek majd.

Egyszerűbb lesz az ügyintézés, ha megnyílik a kerületben az Üllői úton a kormányablak. Amennyiben valakinek kérdése van, a kormányhivatal munkatársai szívesen adnak további felvilágosítást az ügyintézéssel kapcsolatban – tette hozzá.

bp18.hu, K. Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva