Lépések 64 kockán

Szerző • 2018-09-07 • Hírek, Sport Lépések 64 kockán bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva579

Nem ritkán bukkannak fel a magyar sportéletben rejtett tehetségek, szépreményű pályafutás előtt álló fiatalok. Ezek egyike az ifjú sakkozótalentum, a kerületben élő és tanuló Bilku András. A fiatalember a zsenge kora ellenére már most sok szép eredménnyel dicsekedhet – köztük nemzetközivel is.

Mindössze ötéves volt Bilku András, amikor megismerkedett az ősi játékkal, a sakkozással. Ma már – még mindig csak 12 évesen –, mondhatjuk, „benne van” a hazai sakkéletben. A balatonlellei országos bajnokságon 2. helyezést ért el, s a nyári ifjúsági rapid kontinensbajnokságon legyőzte az első kiemeltet, ami nem kis fegyvertény…

Tudni való, hogy manapság egy-egy sikeres sportpályafutás első lépéseinél (a sportágra tekintve ezt a „lépést” akár szó szerint is érthetjük) ott van a szülői ház, a neveltetés, ott a „von Haus aus”. András édesanyja, Marina a szó jó értelmében véve igazi „sportszülő”, akárcsak a férje, Roland, akivel okosan egyengetik fiuk tábla melletti éveit.

Gyerekként felnőttet

Az édesanya elmondta, hogy András, a „nagyfia” a Pestszentlőrinc SE sportolója, s a Baptista Sakkiskola vendégjátékosaként is asztalhoz ül a versenyeken. Kiemelte, hogy az eredményeit jórészt saját erőből, illetve abból a családi támogatásból érte el, amelyet már eddig is befektetett a család a gyermek karrierjébe. András legutóbbi versenyén, a felnőtt nemzetközi Budapest Openen a legfiatalabbak közé tartozott, mégis le tudott „gyűrni” egy felnőtt nemzetközi mestert, ami nem akármilyen siker.

Edzők, klubok

A jó eredményekhez természetesen szükség van jó edzőkre is. András esetében többek között magánedzőre. Szabó Bence az évek során a legjobb barátjává is vált a fiatalembernek. Akárcsak az utazásait és a versenyeit támogató Baptista Sakkiskola edzői, Molnár Béla és Taskovits István.

Három év – sok siker
Az ifjú ember eredményei önmagukért beszélnek. Íme:
2016. Az U10-es országos korosztályos bajnokságban 1. helyezés a KSC csapatával.
2017. Az országos diákolimpián 3. helyezés, szintén az U10-esek mezőnyében.
2018. Az U12-es korosztályban az országos diákolimpián 4. helyezés, az országos rapid bajnokságban 3., csapatban 1. helyezés a Baptista Sakkiskola vendégjátékosaként. És végül, de nem utolsósorban: szintén az U12-esek között 2. helyezés a korosztályos nemzeti bajnokságban.

Lényegesnek tartotta Marina elmondani azt is: büszkék arra, hogy András a Pestszentlőrinc SE NB II-es felnőtt csapatát is erősíti. Ez lokálpatriótaként nagyon fontos számukra.

A Vörösmarty általános iskola magántanulójának mozgalmas lesz az ősze is, mert október 13-án Olaszországban játszik egy nemzetközi nyílt versenyen.

Nem akármi!

De az ősz említésétől ugorjunk vissza az elmúlt hónap végére, amely legalább akkora örömöt hozhatott a Bilku családba, mint egy nemzetközi tornagyőzelem. Augusztusban kapták a hírt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma odaítélte Andrásnak a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjat.

Ezek után nincs más hátra, kedves Andris, mint hogy lépegetni kell. Tovább a sikerek, a hírnév felé, a 64 kockán…

bp18.hu, Róth Ferenc

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva